Android este cel mai folosit sistem de operare pentru telefoane mobile, dupa cum prea bine stiti deja, peste 3 miliarde de dispozitive mobile fiind active in momentul de fata cu acest sistem de operare. Numarul foarte mare de oameni care foloseste Android in momentul de fata este un element care atrage hackerii ce sunt interesati de exploatarea sa, iar din pacate numarul de atacuri impotriva noastra este in crestere si din cauza unei probleme foarte serioase.
Android este gandit ca un sistem de operare care sa le ofere utilizatorilor sai libertatea de care au nevoie pentru a face orice in propriile dispozitive, dar de aici vine si marea problema in ceea ce priveste securitatea. Conform unui studiu recent facut pentru cele mai populare aplicatii pentru Android, se pare ca aplicatiile din telefoanele noastre au, in medie, 39 de vulnerabilitati fiecare, iar asta deschide foarte multe posibilitati de exploatare pentru hackeri.
Android: Anuntul de Atentionare pentru Miliarde de Telefoane
Android are problemele cele mai mari cu jocurile gratuite, sau cu plata, in acestea fiind descoperite cele mai multe vulnerabilitati de catre creatorii studiului pe care il puteti vedea mai sus. Problema cea mai mare este ca aplicatiile bancilor si cele pentru plati interbancare sunt deasemenea pline de vulnerabilitati, iar in cazul lor situatia este mult mai grava pentru ca la mijloc sunt banii oamenilor, iar de aici pot aparea probleme extrem de serioase pentru dezvoltatorii lor.
“Per total, au fost găsite 3.137 vulnerabilități unice în primul trimestru al anului 2021 care au apărut de peste 82.000 de ori în aplicațiile Android “, se arată în raport.” Un total de 73% din vulnerabilități au fost dezvăluite pentru prima dată în urmă cu mai bine de doi ani. Cu toate acestea, acestea erau încă prezente în aplicațiile Android în primul trimestru al acestui an. Aplicațiile educaționale au avut cel mai mare număr de vulnerabilități Android exploatabile, cu remedieri posibile începând cu primul trimestru al anului 2021 – 43%. Între timp, aplicațiile de productivitate și bancare au ocupat al doilea și al treilea loc în listă. Acestea conțineau 41% și, respectiv, 39% din astfel de vulnerabilități.”
Android nu e intotdeauna sursa vulnerabilitatilor descoperite, iar asta pentru ca multe dintre ele au legatura cu felul in care este scris codul aplicatiilor, sau a implementarii functiilor noi din ele. In aceasta idee, problemele vin deseori de la dezvoltatorii aplicatiilor pentru Android si nu de la compania Google, asa ca si rezolvarile trebuie sa vina tot de la cei care produc aplicatiile pe care le ofera pentru utilizatorii de telefoane mobile din toata lumea.
Android are in mod constant rezolvate diverse vulnerabilitati de catre Google, unele dintre le rezolvand si problemele pe care le au aplicatiile, insa mai des e nevoie de interventia dezvoltatorilor pentru asta.