INSP a emis o noua informare cu privire la evolutia raspandirii variantei Delta a Coronavirus in Romania, in ultimele saptamani numarul de cazuri confirmate dupa secventiere crescand de 5 ori, dar in realitate ar putea fi mult mai multe persoane infectate pentru ca nu toate cazurile sunt secventiate.
Numarul de cazuri noi confirmate cu varianta Delta a crescut cu 25% saptamana trecuta fata de cea anterioara si continua sa creasca, astfel ca astazi am avut aproape 200 de cazuri noi de infectare, iar estimarea autoritatilor ca pana la final de luna vom ajunge la 200 de cazuri noi pe zi are sanse de a deveni realitate.
“Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu variantă Delta din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21, la peste 6,8% în săptămâna 29. Deci ceea ce am observat este o creștere de circa cinci ori a numărului de cazuri confirmate cu variantă virală Delta în ultimele opt săptămâni. Mai mult decât atât, din procentul secvențierilor efectuate în ultima săptămână, 56%, deci mai mult de jumătate dintre ele, au avut ca rezultat variantă virală Delta, comparativ cu săptămâna precedentă, săptămâna 28, în care, din totalul secvențierilor efectuate, doar 33% au avut ca rezultat varianta Delta.
Mesajul este unul cât se poate de clar, acela că, în momentul de față, există un trend crescător al cazurilor generate de variantă virală Delta care, după cum știm, este mult mai contagioasă, se răspândește mult mai ușor în rândul populației nevaccinate și care poate să asocieze un risc mai mare de spitalizare, estimat la 2,5 ori față de infecția cu variantele anterioare, mai ales dacă vorbim de populație, repet, nevaccinată, populație vulnerabilă, populație vârstnică, care pot avea un risc crescut de evoluție către forme severe de boală, care necesită spitalizare.
50% din aceste cazuri confirmate cu variantă Delta se află în 28 de focare, din care sunt 22 de focare familiale și şase focare de colectivitate din opt judeţe: Argeș, Bacău, Brașov, Dolj, Ilfov, Iași, Teleorman și municipiul București. Însă, 42 de cazuri, adică 33%, nu au nicio legătură epidemiologică menționată, ceea ce ridică o probabilitate foarte mare ca aceste cazuri să fie dobândite prin transmitere comunitară pe teritoriul țării noastre.”
This post was last modified on iul. 27, 2021, 4:34 PM 16:34