Calea Lactee este in centrul unei premiere extraordinare anuntata de catre oamenii de stiinta, iar asta pentru ca vorbim despre o descoperire la care ei nu se asteptau pana in momentul de fata. Mai exact, analizand o zona din constelatia Ophiuchus din Calea Lactee, oamenii de stiinta par sa fi descoperit noi informatii cu privire la modul in care s-ar fi format sistemul solar din care Pamantul face parte, iar detaliile sunt unele de foarte mare interes pentru cercetatori.
Calea Lactee ascunde in continuare extrem de multe secrete din cauza dimensiunii uriase pe care o are, dar oamenii de stiinta se chinuie sa descopere cat mai multe dintre ele cu instrumentele disponibile. Acum vorbim despre o descoperire care le spune oamenilor de stiinta ca sistemul solar din care facem parte ar fi fost format in Calea Lactee cu o serie de elemente radioactive care au disparut la o perioada scurta de timp dupa aparitie.
Calea Lactee: Premiera EXTRAORDINARA Anuntata de Cercetatori
Calea Lactee are foarte multe zone in care sunt formate in mod constant stele, insa cea Ophiuchus a fost aleasa de catre oamenii de stiinta pentru a avea o imagine mai clara a unei zone in care activitatea e intensa. In trecut au existat teorii care au spus ca sistemul solar a fost format cu diverse elemente radioactive in interior, unii oameni de stiinta spunand ca ele ar fi fost aduse de vanturile cosmice din Calea Lactee in urma unor explozii ale unor stele.
“Sistemul nostru solar s-a format cel mai probabil într-un nor molecular gigant împreună cu un tânăr cluster stelar și unul sau mai multe evenimente supernova de la unele stele masive din acest cluster au contaminat gazul care s-a transformat în soare și în sistemul său planetar. Deși acest scenariu a fost sugerat în trecut, punctul forte al acestei lucrări este de a utiliza observații pe mai multe lungimi de undă și o analiză statistică sofisticată pentru a deduce o măsurare cantitativă a probabilității modelului. Acestea sunt observații provocatoare. O putem detecta în mod convingător doar în două regiuni de formare a stelelor, iar cele mai bune date provin din complexul Ophiuchus.”
Calea Lactee nu a avut pana acum descoperita vreo dovada la fel de clara a faptului ca un sistem solar se poate forma intr-un asemenea mod, insa iata ca oamenii de stiinta au reusit sa confirme inclusiv acest lucru. Formarea sistemului solar a avut loc acum 5 miliarde de ani, insa cercetatorii spun ca inclusiv in alte zone din Calea Lactee in care apar stele si planete noi procesul se intampla exact la fel, ceea ce sugereaza ca si in cazul nostru lucrurile au fost similare.
Calea Lactee inca ne mai poate spune foarte multe in legatura cu modul in care s-au format stelele si planetele care o compun, iar tot acest proces ne poate ajuta sa descoperi mai multe despre formarea Pamantului.