Planeta Venus are parte de o noua premiera incredibila care este foarte importanta si are un impact major pentru omenire, iar asta in conditiile in care oamenii de stiinta n-au reusit sa faca ceva similar pana acum. Dupa cum prea bine stiti deja, saptamana trecuta doua sonde spatiale au survolat planeta Venus pentru prima oara in tandem, iar una dintre ele, cea numita BepiColombo, a reusit sa inregistreze sunetul vanturilor solare de langa planeta.
Planeta Venus e cea mai apropiata fata de Pamant, insa abia acum oamenii de stiinta au reusit pentru prima oara sa inregistreze sunetul vanturilor solare langa ea, ceva ce vine ca o surpriza majora dupa ani de zile de misiuni. ESA, Agentia Spatiala Europeana, a reusit sa faca acest lucru cu sonda spatiala BepiColombo, aceasta avand misiunea de a ajunge la Mercur, dar se foloseste de puterea gravitationala pe care o are planeta Venus pentru a ajunge acolo.
Planeta Venus: INCREDIBILA Premiera cu Impact pentru Omenire
Planeta Venus a avut sunetul vanturilor solare inregistrat de la o altitudine de 550 de kilometri fata de suprafata sa, sonda spatiala folosindu-si magnetometrul pentru a surprinde ceea ce se auzea in jurul sau. Oamenii de stiinta spun ca aceasta inregistrare nu ar reprezenta sunetul care s-ar auzi langa planeta Venus in afara atmosferei, ci o transformare in date a ceea ce s-ar auzi daca vantul ar putea fi auzit asa cum se intampla cu cele de pe Pamant.
“Aceasta a fost prima dată când am putut obține astfel de măsurători multidimensionale ale mediului din jurul lui Venus. Acest lucru ne-ar putea permite să vedem, de exemplu, cum interacționează vântul solar cu planeta și atmosfera ei și cât de rapide sunt procesele. Putem căuta dioxid de carbon, dioxid de sulf și alți aerosoli, lucru care nu s-a făcut până acum cu acest tip de instrument. Nu a existat o misiune europeană în Venus de la Venus Express [care a pierdut contactul cu Pământul în 2014]. Sperăm să facem câteva măsurători cu BepiColombo care ar putea fi comparate cu măsurătorile Venus Express pentru a vedea cum s-au schimbat lucrurile.”
Planeta Venus a fost survolata si de o alta sonda spatiala numita Solar Orbiter, insa cei de la NASA nu au publicat informatii cu privire la vanturile solare pe care magnetometrul navei lor le-ar fi inregistrat. Chiar si asa, informatiile pe care cele doua sonde spatiale le-au cules sunt foarte importante pentru felul in care va fi observata in viitor planeta Venus, oamenii de stiinta putand intelege mai bine ceea ce se intampla in jurul lor multumita acestor inregistrari.
Planeta Venus va mai fi in continuare monitorizata de catre oamenii de stiinta, dar ramane de vazut in ce masura lucrurile se vor schimba cand vine vorba despre perceperea unor fenomene de acest gen.