X

Coronavirus: Ce Protectie Ofera Vaccinurile Impotriva Coronavirus

Vaccinurile impotriva Coronavirus sunt gandite pentru a ii ajuta pe oameni sa se protejeze impotriva unei infectari puternice pe care corpul nu o poate respinge de unul singur, iar mai jos puteti vedea si cat de eficiente sunt ele pentru a ne proteja viata.

“Pentru a transmite este necesar, mai întâi, să te infectezi. E atât de simplu și de logic.

Vaccinurile sunt foarte eficiente, dar nu perfecte. Te poți într-adevăr infecta chiar dacă ești vaccinat, în special atunci când circulația virusului este foarte crescută în comunitate și când te întâlnești cu o variantă virală mai transmisibilă.

Dacă ai o șansă de 5 ori mai mare să scapi neinfectat în urma unui contact cu o persoană pozitivă pentru că ești vaccinat îți poți vedea relativ liniștit de viață într-o perioadă în care te întâlnești cu virusul foarte rar, dar ar trebui să aplici straturi suplimentare de protecție atunci când ai riscul de a lua contact cu persoane pozitive foarte frecvent, cum este această perioadă.

Altfel spus, dacă riscul a crescut de câteva zeci de ori față de perioada verii, a crescut proporțional și pentru persoanele vaccinate, chiar dacă acestea au în continuare un risc mai scăzut decât persoanele nevaccinate.

Este motivul principal pentru care un număr mare de autorități publice recomandă în continuare respectarea măsurilor de prevenție non-farmaceutice și pentru persoanele vaccinate atunci când rata de infecție este mare.

Dar ce rost are vaccinarea dacă varianta Delta poate fi transmisă și de către persoanele vaccinate?

Din nou, în primul rând pentru a transmite este necesar mai întâi să te infectezi.

Varianta Delta este mult mai transmisibilă și reușește să infecteze și unele persoane vaccinate, dar studiile ne arată în mod repetat că persoanele vaccinate au un risc semnificativ mai mic de a se infecta (inclusiv de a face infecții asimptomatice) cu varianta Delta. În plus, față de formele severe, spitalizări și decese, vaccinurile rămân încă foarte eficiente.

Îngrijorările că persoanele vaccinate ar avea același risc de a transmite ca persoanele nevaccinate au pornit de la o serie de studii care au arătat că materialul genetic viral (ARN viral) este detectabil într-o cantitate similară în căile aeriene superioare la vaccinați și nevaccinați.

Alte studii arată însă că deși au titruri similare material genetic viral în exsudatul nasofaringian în perioada de maxim a infecției, persoanele vaccinate elimină mai rapid virusul, putând fi infecțioase pentru o perioadă mai scurtă de timp.

De asemenea, persoanele vaccinate au o probabilitate mai mică de a avea particule virale infecțioase detectabile la nivelul cailor aeriene superioare (particule virale ce pot infecta celulele în cultură, nu doar material genetic detectabil prin RT-PCR).

Un studiu din UK pe aproape 100.000 de persoane infectate și 150.000 de contacte arată că persoanele vaccinate care se infectează cu varianta Delta au șanse mai mici să transmită virusul la contactele apropiate în comparație cu persoanele nevaccinate.

Această protecție este într-adevăr mai redusă pentru Delta decât pentru Alfa, dar rămâne semnificativă (63% eficiență versus transmisia Alfa și 36% Delta la persoanele vaccinate cu Vaxzevria – AstraZeneca și 82% eficiență versus transmisia Alfa și 65% Delta la persoanele vaccinate cu Comirnaty – Pfizer – BioNTech).

Trebuie să nu uităm că vaccinarea funcționează cel mai bine pentru întreruperea lanțului de transmitere atunci când cât mai multe persoane sunt vaccinate. Din același studiu aflăm că, dacă și contactele apropiate ale persoanelor vaccinate sunt vaccinate la rândul lor, eficiența împotriva transmiterii Delta crește la 72% (interval de confidență 68-75%) pentru vaccinul Vaxzevria și 90% (interval de confidență 87-93%).

În ciuda îngrijorărilor legate de scăderea protecției în timp, vaccinurile rămân în continuare cea mai buna protecție împotriva virusului SARS-CoV-2.

O persoană vaccinată are un risc mai mic de a se infecta, iar dacă se infectează transmite mai puțin persoanelor din jur și este contagioasă pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Cu cât mai multe persoane sunt vaccinate într-o comunitate, circulația virusului este mai redusă.

Material realizat de Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

În imagine: eficacitatea ajustată a vaccinurilor la o perioadă mai mare de 14 zile după doza 1 (pentru persoanele care au primit o singură doză) și mai mare de 7 zile după doza 2 împotriva formelor severe sau decesului cauzate SARS CoV2 (A – Alpha, B – Beta/Gamma, C – Delta și D – variante SARS CoV2 care nu provoacă îngrijorare), studiu realizat între 14 decembrie 2020 și 13 iunie 2021 în Ontario, Canada.”

This post was last modified on oct. 16, 2021, 8:28 AM 08:28

Disqus Comments Loading...