Posta Romana vorbeste mai jos despre conditiile pe care trebuie sa le indeplinasca oricare dintre trimiterile cu valoare declarata pentru a fi acceptate in reteaua sa postala, asta in conditiile in care sunt romani care vor sa profite de acest sistem.
Posta Romana le permite romanilor sa trimita diverse colete in acest mod pentru a ii ajuta sa le poata trimite oricaror persoane obiecte, sau documente in acest mod, iar costurile sunt disponibile in oricare dintre oficiile din toata tara.
“Ce condiţii trebuie să îndeplinească trimiterile cu valoare declarată pentru a fi acceptate în reţeaua poştală ?
Iată, în detaliu, ce trebuie să faci pentru a te asigura că trimiterile tale ajung în siguranță la destinație:
1. Să fie confecţionate astfel încât să nu poată fi spoliate fără ca ambalajul sau sigiliile să fie afectate.
2. Să fie sigilate corect, pe clapeta de închidere a plicului, sau în cruce, pe toate feţele, în cazul plicurilor, cutiilor sau rulourilor, fără a obtura spaţiile necesare aplicării de înscrisuri sau etichete, astfel:
• cu o bandă adezivă fină, individualizată, care să poarte o amprentă sau o marcă uniformă specială a expeditorului său;
• cu o bandă adezivă transparentă (scotch) aplicată peste locul unde înainte expeditorul a semnat din maxim 8 în 8 cm.
3. Să fie sigilate cu sigilii din ceară, tuş sau alte mijloace cu amprentă sau un însemn al expeditorului, în acest caz, distanţa între sigilii netrebuind să depăşească 4 cm în cazul plicurilor, respectiv 8 cm în cazul cutiilor sau rulourilor.
4. Să fie sigilate astfel încât sigiliile din ceară, tuş sau plumb să fie imprimate clar şi în întregime.
5. Dacă trimiterea este sigilată conform prevederilor de la pct. 2 şi este legată cu o sfoară în cruce, nu este necesar să se sigileze şi sfoara însăşi.
6. Trimiterile care se prezintă sub formă de cutii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii suplimentare:
• cutiile trebuie să fie confecţionate din lemn, metal sau material plastic suficient de rezistent;
• pereţii cutiilor din lemn trebuie să aibă o grosime minimă de 8 mm;
• feţele inferioare şi superioare trebuie să fie acoperite cu hârtie albă pentru a se putea înscrie adresele expeditorului şi destinatarului, valorea declarată şi a se aplica etichetele corespunzătoare serviciilor suplimentare;
• aceste cutii trebuie să fie sigilate pe cele 4 feţe laterale aşa cum s-a menţionat la pct. 2 – 4;
• în situaţia în care cutiile sunt prevazute cu închizători speciale, sigilarea se face numai pe dispozitivul prevăzut în acest scop;
• dacă este necesar, pentru a asigura inviolabilitatea, cutiile trebuie să fie legate în cruce cu o sfoară sau bandă rezistentă, fără noduri; cele doua capete ale sforii trebuie să fie unite sub un sigiliu din ceară sau plumb care să poarte amprentă sau marca specială uniformă a expeditorului.
7. Trimiterile sub formă de casete se sigilează la locul prevăzut în acest scop pe capacele lor; în cazul casetelor metalice cu sistem special de închidere, se introduce sfoara prin închizător, se face nod dublu şi se leagă eticheta – adresa, iar capetele sforii se sigilează cu ceară sau plumb care să poarte amprentă sau marca specială uniforma a expeditorului.
8. În cazul în care trimiterea poştală este prezentată sub formă de ladă metalică, valiza, container, sac şi este prevazută cu sistem special de închidere, sigilarea se face numai pe dispozitivul prevăzut în acest scop, iar dacă este prevazută cu sistem special de închidere şi sigilare, trimiterile se sigilează cu un singur sigiliu de ceară sau plumb, aplicat la capetele sforii.
În circuitul intern, trimiterile ambalate în cutii de carton sunt sigilate cu bandă adezivă individualizată sau transparentă aplicată pe clapa de închidere a cutiei de jur împrejur, precum şi cruciş, pe trimitere. Peste banda adezivă, trimiterea se leagă cu sfoară strâns sau bandă de plastic sau metal, cruciş sau în reţea, în funcţie de volum, conţinut şi greutate.
Dacă ai nevoie de ajutor, te rugăm să ne trimiți un mesaj în privat!”