Valeriu Gheorghita vorbeste din nou despre o problema foarte serioasa cu care se confrunta intreaga Romanie in plin val 4 de infectari cu Coronavirus, iar asta pentru ca, din pacate, abia am ajuns intr-o faza de platou in ceea ce priveste infectarile, una care era totusi preconizata de catre autoritatile din toata Romania.
Valeriu Gheorghita spune ca autoritatile au avut unele dintre estimarile de pana acum confirmate de catre evolutia lucrurilor in intreaga tara, astfel ca s-a ajuns la un platou cu 15.000 – 17.000 de noi cazuri zilnice, si nu se va ajunge la 20.000 de cazuri pe zi, asteptarile de acum fiind ca numarul de cazuri sa scada progresiv, chiar daca lent.
“Ultima estimare este cea pe care o știm de la sfârșit de septembrie, care ne arată că, într-adevăr, la mijlocul lui octombrie, unde și suntem, ajungem la peste 15.000 – 17.000 de cazuri medii raportate în fiecare zi, deci, practic, numărul mediu de cazuri la șapte zile. Ajungem la o capacitate de internare în terapie intensivă foarte mare și, de asemenea, la câteva sute de decese înregistrate în fiecare zi. Este evident că la acest nivel de număr de cazuri, presiunea pe sistemul sanitar este în continuare una foarte, foarte ridicată și asta se traduce, din păcate, în decese.
Dacă ne uităm la estimările și predicțiile făcute, una este că îmi fac acum o estimare pentru următoarele două săptămâni și alta este dacă fac astăzi estimare pentru următoarele trei luni. Este evident, cu cât estimarea se face pe o perioadă mai scurtă de timp, cu atât nivelul de încredere va fi mai ridicat.
De altfel, chiar s-a și spus că pentru perioada mai mare de două săptămâni sau o lună, nivelul de încredere în această estimare este mediu sau chiar scăzut. Tocmai de aceea, la interval de două săptămâni se refac aceste estimări, aceste modelări, care să fie ajustate cu ceea ce se înregistrează în viața reală, cu numărul de cazuri, cu incidența, se corectează, pentru că doar în felul acesta putem să avem, evident, o imagine mult mai aproape de ceea ce urmează să se întâmple.
Însă estimările colegilor de la Institutul de Sănătate Publică, cel puțin ultima a fost cât se poate de concretă și estimările făcute pe intervale de două săptămâni s-au potrivit aproape 100% pe realitate.”
This post was last modified on oct. 28, 2021, 2:03 PM 14:03