Planeta Jupiter este cea mai mare din sistemul nostru solar, ea aflandu-se la o distanta considerabila in raport cu Pamantul, insa este monitorizata cu foarte mare atentie de catre oamenii de stiinta. In ultime vreme planeta Jupiter a fost lovita tot mai des de catre asteroizi, sau diverse roci cosmice care se plimbau prin sistemul solar, iar oamenii de stiinta au observat cu foarte mare interes ceea ce se intampla in legatura cu ea in aceasta perioada din an.
Planeta Jupiter este atat de mare incat are o forta gravitationala foarte mare, dar in acelasi timp este si o tinta mai usor de lovit de catre asteroizii care se plimba prin sistemul solarfara vreo tinta clara. Doar in ultimele doua luni astronomii amatori au observat cel putin doi asteroizi care au lovit planeta Jupiter, iar asta nu e ceva ce se intampla chiar atat de des, pentru ca monitorizarea constanta a corpului cosmic nu este facuta de catre chiar oricine.
Planeta Jupiter Lovita Tot mai Des de Asteroizi, Iata De ce!
Oamenii de stiinta nu pot folosi telescoapele avansate pentru a monitoriza in mod constant planeta, astfel ca observarile de acest gen vin in general de la astronomii amatori care fac asta mult mai des. Observarile pe care acestia le fac si le inregistreaza nu sunt facute la o calitate foarte buna, insa chiar si asa, multumita lor poate fi calculata dimensiunea unor obiecte care lovesc planeta si ne putem face o idee cu privire la impactul pe care ele l-ar putea avea.
“Aceste mingi de foc sunt foarte rare, sunt foarte greu de observat doar întâmplător. Anul acesta a fost excepțional pentru că în mod normal descoperim unul dintre aceste impacturi aproximativ o dată la doi ani. În acea imagine nu vedem nicio urmă în atmosferă. Deci, din nou, acesta este un obiect suficient de mic încât orice a fost eliberat în atmosfera lui Jupiter să se disipeze și să se difuzeze în atmosferă de vânturile din mediu în câteva ore. a declarat un cercetator al universitatii din Tara Bascilor.”
Dintre asteroizii care au lovit planeta Jupiter in ultima vreme, unul care s-a ciocnit in septembrie cu corpul cosmic a generat si cea mai mare explozie surprinsa pana acum de catre astronomii amatori, sau oamenii de stiinta. Desigur ca ea a fost obsercata exclusiv de pe Pamant, sonda spatiala Juno a NASA nefiind intr-o pozitie care sa-i permita sa surprinda acest eveniment, dar el pare sa fi fost cel mai puternic surprins pana in momentul de fata.
Planeta Jupiter ramane in atentia oamenilor de stiinta care folosesc datele trimise de catre sonda spatiala Juno pentru a afla mai multe despre corpul cosmic atat de indepartat in raport cu Pamantul.