Politia Romana si-a prezentat activitatea din ultima saptamana in ceea ce priveste combarea pandemiei COVID in toata tara, impreuna cu toate amenzile acordate, impreuna cu alte tipuri de masuri luate pentru a impune respectarea masurilor de preventie.
“Structurile Ministerului Afacerilor Interne au continuat acțiunile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, acordând o atenție deosebită locurilor în care riscul de transmitere este crescut, respectiv spații aglomerate, centre comerciale, mijloace de transport în comun.
Polițiștii și jandarmii au desfășurat peste 12.000 de acțiuni preventive pentru conștientizarea cetățenilor și a operatorilor economici cu privire la necesitatea respectării măsurilor de protecție sanitară.
În ultimele șapte zile, au fost desfășurate 7.924 de acțiuni de control a modului în care sunt respectate reglementările legale care au ca scop prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19.
În total, au fost verificați peste 26.000 de operatori economici, 1.540 de operatori mijloace de transport persoane și aproximativ 300.000 de obiective de interes, dintre care aproape 25.000 de spații de alimentație publică. De asemenea, au fost verificate peste 600.000 de persoane.
Au fost constatate 20.447 de contravenții, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 4,2 milioane de lei.
Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru
- nepurtarea măștii de protecție – 17.237;
- nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea – 2.549;
- nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea – 306.
În urma acțiunilor de verificare din ultimele șapte zile, au fost întocmite 40 de dosare penale, dintre care 16 pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
La acest moment, polițiștii au în lucru peste 400 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a aproximativ 1.330 de certificate sau adeverințe de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 1.069 de persoane.
Doar în ultima săptămână au fost tocmite 22 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare certificatelor și adeverințelor de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 26 de persoane.
Există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru a frauda procesul de eliberare și utilizare a certificatelor digitale UE.
Astfel, în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulți medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătății teste rapide pentru depistarea COVID-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiți pacienți, atestând în mod nereal că sunt infectați.
În acest fel, pacienții respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile și obțin certificatul verde, deși în realitate nu au fost infectați.
La nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică au fost demarate controale pentru identificarea unor astfel de situații, care se află și în atenția organelor de poliție.
Adresăm un nou apel cetățenilor și operatorilor economici să dea dovadă de responsabilitate și să respecte măsurile de protecție sanitară.
Recomandăm persoanelor care încă nu s-au vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2, să o facă.
Cei care au îndoieli cu privire la vaccin sunt încurajați să se documenteze din surse oficiale, inclusiv de pe Platforma națională de informare cu privire la vaccinare împotriva COVID-19 – https://vaccinare-covid.gov.ro/ și de pe paginile oficiale ROVaccinare de pe conturile de pe rețelele de socializare.
La nivelul Capitalei, în acest week-end continuă maratoanele de vaccinare în cele opt centre care funcționează cu program prelungit. La nevoie, voluntari SMURD vor oferi sprijin în zonele de triaj și în spațiile destinate monitorizării post-vaccinare.
Astfel de acțiuni sunt derulate și la nivel național, astfel încât orice persoană care dorește să se vaccineze să o poată face.”
This post was last modified on nov. 19, 2021, 2:54 PM 14:54