LUNA este “urmatoarea frontiera” pentru NASA, agentia spatiala americana facand un anunt extrem de important pentru intreaga omenire, iar asta pentru ca vrea sa faca imposibilul pentru viitorul umanitatii. Mai exact, cei de la NASA au anuntat in mod oficial faptul ca vor sa construiasca un reactor nuclear pe luna, un fel de mini centrala nucleara care ar urma sa ofere nergia necesara pentru astronautii care vor coloniza satelitul natural al Pamantului.
LUNA poate avea nopti ale caror durata poate fi si de pana la 14 zile, astfel ca folosirea panourilor solare pentru a capta suficienta energie care sa sustina toata aparatura care va exista acolo este ceva ce nu este sustenabil pentru perioade lungi de timp. In aceasta idee, cei de la NASA vor sa combine energia solara cu un reactor nuclear, dar si cu celule energetice pentru a avea pe luna energia necesara pentru a sustine viata astronautilor, a curata apa, a produce oxigen, combustibil, si multe altele.
LUNA: NASA Anunta IMPOSIBILUL si ce va Face pentru Omenire
LUNA nu este un mediu propice pentru a produce energie in mod facil, astfel ca un reactor nuclear, sau poate mai multe, vor fi necesare pentru a beneficia de energia necesara astronautilor pentru perioade lungi de timp. NASA are nevoie de un reactor nuclear de mici dimensiuni al carui diametru sa nu fie mai mare de 4 metri, dar care sa nu aiba mai mult de 6 metri lungime, sa poata incapea intr-o racheta, si sa nu cantareasca mai mult de 6 tone pentru a putea fi transportat pe luna.
“Puterea de fisiune de suprafață – împreună cu celulele solare, bateriile și celulele de combustibil – poate furniza puterea de a opera rover, de a efectua experimente și de a folosi resursele Lunii pentru a produce apă, combustibil și alte provizii pentru susținerea vieții. Energia din belșug va fi cheia pentru viitoarea explorare a spațiului. Mă aștept ca sistemele de alimentare cu fisiune de suprafață să beneficieze în mare măsură planurile noastre pentru arhitecturile de putere pentru Lună și Marte și chiar să stimuleze inovația pentru utilizări aici pe Pământ.”
LUNA nu va putea fi colonizata eficient daca acest reactor nu va putea fi mutat de catre astronauti dupa ce aselenizeaza, insa nici daca nu va putea produce minim 40 kW pentru o perioada de minim 10 ani. Cei de la NASA au cerinte foarte stricte si foarte greu de respectat, insa doar asa vor putea duce pe luna tot ceea ce au nevoie pentru a putea crea o baza care sa si functioneze in parametri cat de cat normali, iar mai multe companii din SUA vor crea proiecte in acest sens.
LUNA ramane un obiectiv extrem de indraznet pentru NASA, dar si alte agentii spatiale, asa ca va fi foarte intresant de vazut in ce masura toate aceste planuri vor putea fi realizate de catre oamenii de stiinta.