Ministrul Educatiei: Anuntul Oficial privind Noile Masuri din Scoli

Ministrul Educatiei Anuntul Oficial Noile Masuri Scoli

Ministerul Educatiei a vorbit in mod oficial despre o serie de noi masuri care se aplica pentru scolile din toata Romania incepand de zilele acestea, iar asta in conditiile in care au revenit in unitatile de invatamant mai multi elevi, dar au inceput sa ajunga si testele de saliva pentru utilizare.

Ministerul Educatiei vorbeste in interviul de mai jos despre modalitatea in care se pot face testarile in diverse scoli, dar si ce se intampla cand un elev este depistat pozitiv la un asemenea test de saliva, si cum poate reveni el mai repede la scoala cu ajutorul unui test PCR.

“Decizia se ia de catre scoala, daca se implica sau nu se implica in testare, daca se implica, avem directori care sunt raspunzatori de organizarea procesului in scoala, si cu siguranta luand decizia ca se implica, vor sti si cum se implica, adica daca ii cheama cu 15/30 de minute mai devreme la scoala, daca vin la ora fixa si fac testarea la inceputul orei, deci va fi decizia al nivelul fiecarei scoli.

Nu-mi fac probleme din punctul acesta de vedere, am incredere in directorii din scolile romanesti, avem in derulare si concursul pentru ocuparea posturilor de directori si vom avea directori inca si mai buni odata cu finalizarea acestui concurs in decembrie, deci nu vad neclaritati.

Garantia privind rezultatele corecte este aceea a responsabilitatii parintelui pentru sanatatea propriului copil si responsabilitatea pentru sanatatea celor cu care intra in contact. Nu putem sa ne substituim fiecarui parinte, nu putem sa ne exprimam acordul de testare in locul unui parinte, si nici nu ne propunem lucrul acesta.

Noi am avut ca obiectiv sa punem la dispozitie testele acestea, mai departe parintii sunt cei responsabili pentru proprii copii, acasa, la domiciliu, in scoala este scoala. Daca se testeaza in scoala este scoala responsabila, daca nu, copiii am multumirea ca vor avea aceste teste, iar parintii decid in consecinta ce vor face cu ele.

Eu imi exprim convingerea si sunt optimist ca nu se poate sa ai testele in casa, si sa nu vrei sa le folosesti. Daca le folosesti inseamna ca ele isi vor atinge scopul, iti vor trage acele semnale de alarma cand ies pozitive, daca vei avea intelepciunea sa ai confirmarea printr-un test PCR, sau test antigen rapid, e bine, daca nu, ai responsabilitatea de a anunta in scris, sau prin email, prin orice mijloace scoala, si va ramane acel copil, testat pozitiv, 14 zile in online.

Scoala trebuie sa ii asigure predarea online, insa daca prezinta rezultatul certificat negativ al unui test, se poate intoarce la scoala cu prezenta fizica in ziua in care va prezenta certificatul negativ al unui test PCR, chiar daca rezultatul testului de saliva este unul pozitiv.