Valeriu Gheorghita a anuntat o foarte importanta decizie oficiala pe care Romania o ia inainte de debutul valului 5 in toata tara, iar asta pentru ca autoritatile au hotarat sa renunte la utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru imunizarea populatiei dupa ce romanii au inceput sa evite serul.
Valeriu Gheorghita spune ca decizia este luata din cauza faptului ca numarul oamenilor care aleg sa se vaccinze cu acest ser este foarte redus si ajung sa fie aruncate doze nefolosite, asa ca Romania se va baza in principal pe vaccinurile Pfizer BioNTech, Johnson & Johnson si Moderna pentru imunizarea oamenilor.
“Repet, în momentul de față nu sunt doze disponibile pentru vaccinul de la compania AstraZeneca. Urmează să recepționăm următoarea tranșă tocmai pentru a asigura completarea schemei de vaccinare la persoanele care au făcut doza unu și care trebuie să-și finalizeze schema de vaccinare.
Așa cum v-am anunțat săptămâna trecută, în ședinței CNCAV pe care am avut-o în săptămâna precedentă, în unanimitate s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătății să renunțăm la vaccinul de la compania AstraZeneca din ianuarie 2022, ținând cont de faptul că este un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin la nivel național. T
Tinând cont de faptul că flacoanele sunt multidoză, cu zece doze, şi procentul de doze care sunt sacrificate este foarte mare și atunci, din punct de vedere al cost eficienței și al managementului stocurilor a fost propunerea pe care noi am adresat-o Ministerului Sănătății.
Cele mai multe sunt cabinete de vaccinare care folosesc vaccinul de la compania Pfizer – 816, urmate de centre care folosesc vaccin de la compania Johnson&Johnson – 153, vaccin de la compania Moderna – 118 și AstraZeneca – 32 de fluxuri.
De asemenea, dacă ne uităm la vaccinarea în cabinetele de medicină de familie, în momentul de față sunt 3.142 de medici de familie care vaccinează în cabinetele proprii, cu distribuție rural-urban similară, circa 50%, și, până pe data de 22 noiembrie, au fost vaccinate peste 868.000 de persoane în cabinetele de medicină de familie, o creștere cu circa 5% față de săptămâna anterioară.”