Valeriu Gheorghita transmite un foarte important semnal de alerta pentru romanii din toata tara inainte ca valul 5 sa loveasca tara noastra, iar asta pentru ca el ne vorbeste despre faptul ca in Africa de Sud varianta Omicron a generat o crestere a spitalizarilor, chiar daca in nu e clar daca ea genereaza forme mai grave.
Valeriu Gheorghita spune ca inca sunt putine cazuri pentru a putea trage o concluzie clara cu privire la ceea ce se intampla, insa din pacate trebuie foarte multa atentie cu privire la evolutia acestei variante pentru ca ea pare sa fie una care sa nu poata fi neutralizata de catre anticorpi.
“In acest moment in Africa de Sud, pe langa cresterea importanta a numarului de cazuri, exista si o crestere a spitalizarilor, dar asta nu inseamna neaparat ca varianta Omicron ar putea sa genereze forme mai grave de imbolnavire. Din acest punct de vedere, e nevoie sa vedem in urmatoarele saptamani care va fi evolutia cazurilor.
Sunt in momentul de fata destul de putine cazuri pentru a trage o concluzie. Cu siguranta ele sunt mult mai multe decat sunt raportate, pentru ca atunci cand noi depistam prin secventiere cazuri, procentul de infectii la nivel populational este mult mai ridicat decat ceea ce noi identificam.
Prima secventiere care a identificat aceasta varianta Omicron are la baza un test recoltat pe 9 noiembrie. Din 9 noiembrie si pana pe 24 noiembrie, cand a fost raportata aceasta varianta, persoanele respective au circulat foarte mult, atat pe continentul african, cat si in restul tarilor din afara continentului.
Ce stim este ca este una dintre cele mai interesante variante de SARS-CoV-2, in sensul in care exista acumulate peste 30 de mutatii la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiintalnit pana in momentul de fata, sa avem atat de multe mutatii acumulate pe aceeasi tulpina virala, dintre care mai mult de jumatate sint in zona critica a proteinei, acolo unde se leaga anticorpii.
Din acest punct de vedere, sunt indicii importante ca aceasta varianta virala ar fi una de escape de sub actiunea de neutralizare a anticorpilor, ceea ce reprezinta o problema daca luam in calcul eficienta vaccinurilor, dar si protectia pe care o avem dupa vaccinare, dar si trecerea prin boala.”