Ministrul Educatiei: Anunturile de Ultim Moment ce Privesc Toate Scolile

Ministrul Educatiei Anunturile Ultim Moment Privesc Toate Scolile 491208

Ministrul Educatiei a vorbit astazi despre primele probleme aparute in procesul de testare cu noile teste de saliva distribuite in scoli, dar a confirmat deasemenea si primul caz de infectare, care a fost depistat la liceul Caragiale din Bucuresti, fara a fi oferite mai multe detalii.

Ministrul Educatiei spune deasemenea din nou ca testarea nu este obligatorie, dar ca este nevoie de responsabilitatea parintilor pentru ca scoala sa poata continua in format fizic, astfel ca ei trebuie sa faca testele in mod corect, si sa ajunte la fel de corect rezultatelelor.

“In primul rand, astazi au putut sa mearga la scoala si la gradinita elevii si copiii, si doar 238 de unitati de invatamant, in cea mai mare parte din Gorj si Hunedoara, sunt unitati care functioneaza inca online, 238 din aproape 18.000 in toata tara.

Astazi, dupa mult timp, au fost la dispozitie si testele non invazive in scoli. Am primit multe semnale, ele au fost folosite. Dincolo de neajunsurile, sa spunem, de asteptat, ele au fost folosite. Am fost anuntat in urma cu putin timp de catre DSP Bucuresti ca s-a raportat primul caz pozitiv detectat in urma testelor de saliva si se va face un test RT-PCR.

Avem 3 milioane de de elevi si prescolari in Romania, imi este greu sa retin datele personale ale fiecaruia pe dinafara, dar pot sa va spun ca este din Bucuresti, la liceul Caragiale. Sunt atat de eficiente testele de saliva pe cat ne-au adus in atentie autoritatile sanitare, noi la MeC luam la cunostinta informatiile care ne sunt puse la dispozitie.

Din punctul de vedere al MeC lucrurile sunt foarte clare, testarea nu are baza legala pentru a fi obligatorie. In acelasi timp nu avem alta sansa decat aceea de a miza pe responsabilitatea parintilor, profesorilor si a elevilor din toata tara. Testarea a inceput astazi, v-am spus ce cazuri confirmate avem. Sunt convins ca nu vor fi foarte multe cazuri in care se va da dovada de iresponsabilitate.

Eu prefer sa sesizez majoritatea parintilor care sunt responsabili si nu vand testele pe website-uri de anunturi online, as vrea sa va spun ca in 216 scoli testarea este facuta in unitatile de invatamant, si sunt 436 de scoli in care testarea este asigurata mixt, iar in toate celelalte testarea se face la domiciliu.”