X

Valeriu Gheorghita: Avertisment de Ultima Ora cu Privire la Valul 5

Valeriu Gheorghita transmite un foarte importante avertisment de ultima ora pentru romanii din toata tara inainte ca valul 5 sa inceapa in Romania, iar asta pentru ca el ne spune ca desi e posibil ca varianta Omicron sa genereze cazuri mai usoare, contagiozitatea mai ridicata este o problema.

Valeriu Gheorghita spune ca un nivel ridicat de contagiozitate, chiar daca formele sunt usoare, poate genera mai multe decese decat daca varianta aceasta ar genera forme mai grave, iar asta din cauza faptului ca raspandirea ar fi mult mai mare la nivel populational, in special la persoanele vulnerabile.

“Din acest punct de vedere, antiviralele care sunt in momentul de fata, unele deja autorizate, cu sunt cele de la Merck si Pfizer(in curs de autorizare), efectul lor nu pare sa depinda de tipul variantei virale, deci mecanismul lor de actiune nu depinde neaparat de varianta virala ciruclanta.

Din acest motiv, noi credem ca efectul acestor medicamente antivirale nu va fi influentat de aceste mutatii care sunt la suprafata virusului, si nu sun in interiorul virusului, acolo unde actioneaza medicamentele, insa in momentul acesta ne punem intrebarea in ce masura anticorpii monoclonali isi mai pastreaza eficienta fata de aceasta noua varianta virala.

Aici este intr-adevar o intrebare pertinenta, pentru ca sunt anticorpi monoclonali care sunt specifici unei anumite variante, sau altii care sunt cu actiune pe toate variantele circulante pana la acest moment. Nu este totusi nevoie de o varianta virala mai agreva pentru un numar mare de decese.

O varianta cu cat este mai contagioasa, chiar daca da forme usoare de imbolnavire la marea majoritate a persoanelor, prin faptul ca are aceasta contagiozitate crescuta, va fi responsabila de un numar mare de imbolnaviri, inclusiv, evident, din randul persoanelor vulnerabile, iar atunci impactul va fi semnificativ mai mare.

Modelele matematice arata ca cu cat varianta este mai contagioasa, cu atat numarul absolut de decese va fi mai mare. Ganditi-va la SARS-CoV din 2002/2003, avea o rata de mortalitate de 10%, in 2012 varianta MERS are o rata de mortalitate de 30%, si totusi numarul de decese la nivel global a fost mic pentru ca raspandirea a fost limitata. Nu trebuie sa consideram ca daca datele preliminare ne arata o contagiozitate mai redusa, ar trebui sa fim linistiti. a declarat doctorul.”

This post was last modified on dec. 6, 2021, 12:31 PM 12:31

Disqus Comments Loading...