X

Valeriu Gheorghita: Anuntul de Ultim Moment cu Masura Importanta pentru Valul 5

Valeriu Gheorghita le transmite un anunt de ultim moment romanilor din toata tara si vorbeste despre o masura extrem de importanta care trebuie luata inainte de valul 5 de catre ei in Romania, mai exact sa se vaccinze cu doza booster pentru a avea o sansa de a scapa de infectare.

Valeriu Gheorghita a spus in repetate randuri faptul ca varianta Omicron a Coronavirus are un potential foarte mare de a elu da raspunsul imun, iar vaccinarea cu doza booster poate ajuta la o crestere a rezistentei in fata virusului, dar si la evitarea unei forme grave a bolii.

“La acest moment nu avem motive, pentru că această doză de booster, ca să aibă efect de booster, trebuie făcut la distanță de la prima schemă. Dacă o aducem mai aproape de prima schemă, ea va funcționa ca doza trei – va crește, pe moment, răspunsul imun în anticorpi, dar nu va asigura o durată mai lungă a protecției, ori rolul dozei de booster este de consolidare a răspunsului imun nu doar imediat, ci și pe termen lung.

Avem un nivel de protecție optim, similar cu ceea ce aveam ca protecție pentru celelalte variante. Chiar dacă, repet, activitatea neutralizantă a anticorpilor se reduce. Această doza de booster crește de cel puțin 35 de ori nivelul anticorpilor, ceea ce este foarte bine și vestea bună, care a sosit recent, în urma publicării unui studiu, este că se menține nivelul ridicat al componentei celulare al răspunsului imun care asigură o limitare a multiplicării virusului și în felul acesta ne protejează, foarte probabil, de formele grave de îmbolnăvire.

Această doză de Booster, repet, este înalt recomandată, mai ales celor vulnerabili și desigur că prioritatea tuturor și a noastră, la nivel de sănătate publică, va fi să creștem numărul celor care se vaccinează cu prima schemă, dar trebuie să dăm posibilitatea celor care au debutat schema de vaccinare să își consolideze răspunsul imun, inclusiv cu această doză de Booster.

Sigur că impactul la nivel de sănătate publică, pe număr de cazuri, pe număr de decese este semnificativ mai ridicat dacă creștem numărul persoanelor vulnerabile vaccinate cu prima schemă.

Ba mai mult, se pune în discuție și deja am văzut că sunt țări cum este Italia, care recomandă doza de booster de la cinci luni, Israelul, la fel, de la cinci luni, tocmai pentru că există această perspectivă a circulației noilor variante, inclusiv Omicron.”

This post was last modified on dec. 14, 2021, 7:43 PM 19:43

Disqus Comments Loading...