Ministrul Educatiei a dezvaluit in mod oficial o decizie foarte importanta care va fi aplicata in toate scolile din Romania, hotararea fiind una care a fost luata la nivel inalt, iar menirea sa este, desigur, de a imbunatati actualul sistem educational din Romania, asa cum isi doreste toata lumea.
Ministrul Educatiei dezvaluie aceasta masura foarte importanta pentru ca ea se va aplica pentru milioane de elevi din toata tara, deci e bine ca toata lumea sa stie din timp ceea ce se va intampla, iar mai jos aveti explicatiile complete pentru ceea ce se va intampla in viitorii ani asa cum a fost stabilit in programul de guvernare al actualului Guvern.
“Sistemul românesc de educație formează tineri alfabetizați funcțional, tineri creativi, cu o gândire critică dezvoltată, capabili să coreleze informațiile teoretice cu experiențele practice. Copiii și tinerii înțeleg rostul școlii în formarea lor, valorizează lectura și au capacitatea de a înțelege și de a aplica ceea ce citesc.
Toți elevii au capacitatea de a înțelege un text complex, inclusiv cu caracter juridic sau economic, în momentul finalizării educației secundare. Absolvenții acestui nivel de studiu au capacitatea de a căuta și de a selecta informațiile de care au nevoie, în mod autonom, cu ajutorul tehnologiei informaticii și a comunicării (TIC).
Au capacitatea de a utiliza informațiile în siguranță, precum și de a se orienta în privința dezvoltării și educației lor ulterioare, optând pentru programe de formare necesare în cariera dorită. Cel care învață depășește un nivel minim de alfabetizare funcțională și digitală. Este autonom în învățare, are capacitatea de a-și autoregla învățarea și își poate identifica și gestiona singur emoțiile, fiind capabil să comunice, astfel încât să aibă relații armonioase, în familie și în societate.
Întreg procesul de educație încurajează reflecția și învățarea ca valori practicate de-a lungul întregii vieți, atât de către elevi/studenți, cât și de către profesori. În contextul declinului demografic, concomitent cu îmbătrânirea populației, trebuie să motivăm și să ajutăm fiecare copil în demersul de a-și maximiza potențialul.
Investiția în educația timpurie este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a personalității fiecărui om, pentru succesul său educațional, împlinirea și integrarea sa socială. Ea devine cu atât mai importantă pentru copiii care provin din medii dezavantajate. Oportunitățile de înscriere a copiilor într-o formă de educație timpurie, atât pentru nivelul antepreșcolar, cât și pentru cel preșcolar, sunt esențiale în dezvoltarea sustenabilă pe termen lung a comunităților.”