Ministrul Educatiei, a dezvaluit pentru milioanele de parinti din toata Romania o serie de noi schimbari care vor avea loc in sistemul educational din Romania, totul fiind gandit pentru a imbunatati actul educational de care beneficiaza milioane de elevi din tara in scoli si licee.
Ministrul Educatiei a dezvaluit toate aceste schimbari in cadrul programului de guvernare al noului Guvern al Romaniei, astfel ca ele sunt obiectivele importante pe care autoritatile vor sa le duca la indeplinire in cadrul urmatorilor ani, masurile fiind unele foarte importante, cu impact mare, daca vor fi implementate.
“Realizarea rețelei școlilor-pilot, în vederea implementării unor formule de administrare/management descentralizate și a dezvoltării unor programe educaționale inovative. Certificarea calificărilor din sistemul de învățământ secundar superior în vederea valorificării lor pe piața muncii sau în tranziția către alte forme de educație, inclusiv la filiera teoretică (exemplu, certificări informatică, limbi străine).
Creșterea calității învățământului în mediul rural prin încurajarea procesului de realizare a consorțiilor școlare. Renunțarea treptată la sistemul de predare simultană. Formarea cadrelor didactice în acord cu arhitectura curriculară și pentru integrarea tehnologiei în procesul educațional.
Creșterea alocării de fonduri pentru proiectele școlare și comunitare menite să promoveze interculturalitatea și diversitatea etnică, ca resurse și valori ale societății românești, inclusiv prin includerea istoriei minorităților etnice în manualele și programele de istorie.
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație va înființa, în structura acestuia, un birou de coordonare științifică a elaborării și revizuirii periodice a curriculei, coordonare a evaluării manualelor școlare și auxiliarelor didactice, precum și coordonare științifică și profesională a sistemului de evaluare și examinare pentru învățământul în limbile minorităților naționale și, conform art. 45 alin. (16), va înființa la Miercurea-Ciuc un birou de cercetare și inovare pentru învățământul cu predare în limbile minorităților naționale.
Se va susține dezvoltarea activităților centrelor de formare continuă în limbile minorităților naționale și a diversificării programelor de formare a acestora și se vor asigura manuale școlare, inclusiv cele digitale la toate disciplinele pentru învățământul în limbile minorităților naționale, începând cu anul școlar 2022/2023. Examenul de evaluare a elevilor de clasa a VIII-a și, ulterior, bacalaureatul la limba și literatura română se vor organiza conform programei școlare speciale în vigoare pentru învățământul în limbile minorităților naționale.”
This post was last modified on dec. 27, 2021, 4:14 PM 16:14