Valeriu Gheorghita dezvaluie o hotarare foarte importanta care a fost luata in Romania si care are impact pentru milioane de romani din toata tara, ea fiind una pe care multi o contesta, iar asta pentru ca ni se explica de ce testele de anticorpi nu sunt incluse in certificatele COVID pentru a confirma protectia unei persoane.
Valeriu Gheorghita vorbeste nu doar despre lipsa includerii testelor de anticorpi in testele COVID, ci si despre decizia de nu se permite efectuarea dozei booster de vaccin mai devreme de 6 luni de zile, iar in final ofera informatii cu privire la vaccinul Novavax.
“Sunt anticorpi anti-RBD care se fixeaza de acel domeniu de legare de receptorii de pe celulele noastre, care nu reprezinta anticorpi neutralizanti. Testele de neutralizare se fac in laboratoare de specialitate. Ceea ce facem si ceea ce se identifica prin testele obisnuite in momentul de fata sunt mai degraba teste surogat.
Aceste teste ar putea sa estimeze care este valoarea anticorpilor protectori, insa in niciun caz nu vorbim despre o concordanta de 100%, tocmai din acest caz este foarte greu pentru ca principala limita este ca nu s-a stabilit o valoare prag de la care stim ca oamenii sunt protejati atunci cand depisteaza un nivel al anticorpilor.
In momentul in care vom avea aceasta valoare prag stabilita, sa stim ca majoritatea persoanelor vor fi protejate daca au acel nivel prag de anticorpi si vom vorbi despre teste standardizate care vor avea rezultate comparabile intre ele, atunci sigur ca lucrurile s-ar putea sa se schimbe si sa putem include si aceste teste de anticorpi.
Majoritatea tarilor au decis la 6 luni, si Agentia Europeana a Medicamentului a autorizat acest vaccin, de la Pfizer si Moderna, dupa minim 6 luni. Aceasta este autorizarea si acestea sunt datele stiintitice. Sigur ca de la aceste date de la care plecam si recomandarile si autorizarea, se pot lua diverse decizii, dar aici lucrurile sunt unanime pentru minim 6 luni.
Vaccinul Novavax este unul proteic, contine proteina virala Spike, este adjuvantat cu o substanta care stimuleaza raspunsului imun, doza este este de 0.5ml administrata la 21 de zile. Din datele de siguranta sunt cele cunoscute, durere la locul injectarii, febra, dureri de cap, este un vaccin clasic, e foarte similar cu cel folosit pentru hepatita B, bazat tot pe o proteina virala, eficacicatea fiind de 90%.”