Valul 5 de infectari cu Coronavirus este aproape de debut in Romania, iar astazi au fost anuntate primele masuri oficiale pe care autoritatile le iau in vederea evitarii unui nou lockdown, dar si a blocarii sistemului medical din Romania, ceva ce trebuia facut in acest punct.
Valul 5 va fi unul dominat de varianta Omicron, care ar putea ajunge la raspandire comunitara in urmatoarele maxim 2 saptamani de zile, numarul de cazuri noi fiind deja in crestere in momentul de fata, si este de asteptat ca acesta sa fie intr-o continua crestere in perioada urmatoare. Iata unele dintre masurile anuntate.
“Vom pune la dispozitie lista centrelor de testare si evaluare din fiecare judet. Ea va fi disponibila atat pe website-ul Ministerului Sanatatii si la nivelul fiecarui DSP, si bineinteles lucram la un pachet de informatii necesare publicului care as fie diseminat la nivel national.
Ieri a fost aprobata ordonanta de Guvern care face posibila extinderea rapida a testarii la nivelul cabintelor de medicina de familie prin decontarea unei sume fixe, printr-un contract cu casele de asigurari de sanatate. Este vorba despre o promisiune din programul de guvernare, accesul la testare fiind esential pentru a detecta cat mai rapid infectia.
Orice persoana are simptomatologie, sau este contact cu o persoana infectata, conform definitiilor INSP, se va putea testa in aceste centre. Persoanele pozitive vor avea acces la centrele de evaluare ale ambulatoriilor care vor fi la nivel judetean, si deja se lucreaza la inventarierea acestora. Pacientii cu forme medii care au factori de risc vor beneficia de evaluare biologica si imagistica.
Am actualizat ghidul de recomandari pentru monitorizare si evaluare ambulatorie. Acest ghid prevede si modul in care se prescriu medicamentele antivirale. Ne intereseaza si cresterea capacitatii de raspuns la invelul capacitatii spitalicesti, dar si cresterea sigurantii pacientilor in spitale.
Am avut o intalnire cu DSP si cu toate spitalele din tara, si avem un numar de 20% din paturi alocate pentru pacientii COVID, adica 25.000 la nivelul intregii tari, cu posibilitatea de crestere pana la 30% in cazul in care capacitatea de tratare a acestor pacienti va fi depasita. a declarat Alexandru Rafila.”
This post was last modified on dec. 29, 2021, 5:30 PM 17:30