Ministrul Educatiei: Noua Masura de Ultim Moment cu Schimbari Importante in Scoli

Ministrul Educatiei a vorbit despre o masura de ultim moment care va aduce schimbari extrem de importante in scolile din toata Romania pentru milioane de elevi si profesori, iar conform lui Sorin Cimpeanu, el nu exclude impunerea certificatului COVID in scoli pentru ca orele sa se desfasoare cu prezenta fizica.

Ministrul Educatiei a sustinut intotdeauna importanta prezentei fizice in scoli pentru elevi si profesori, astfel ca sustinerea unei masuri de acest gen nu ar trebui sa fie vreo surpriza pentru cineva, mai ales ca scopul sau este de asigura o educatie in conditii cat mai bune pentru milioane de elevi din toata tara in aceasta perioada.

“Sunt de acord cu orice fel de măsuri care fac în așa fel încât școala să se poate derula cu prezență fizică, pentru că digitalizarea este un obiectiv major pentru sistemul de educație din România, este un obiectiv major pentru sistemul de educaţie din orice stat al lumii, dar niciun stat al lumii, în acest moment, nu poate spune că sunt îndeplinite cele cinci condiţii de bază.

Disponibilitate generalizată echipamente, conectivitate generalizată – cel de-al doilea -, formarea tuturor cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digital – al treilea -, conţinut digital pentru toate disciplinele adaptat fiecărui nivel de studiu – al patrulea -, şi platforme dedicate pentru evaluare în cazul predării online.

Aceste condiţii nu sunt îndeplinite simultan în niciun stat al lumii şi nici în România. Până le vom îndeplini este nevoie de prezenţă fizică. Pentru prezenţă fizică e nevoie de siguranţă sanitară în şcoli.

Pentru siguranţă sanitară în şcoli este nevoie de vaccinare, de testare şi de respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară. Nu emit supoziţii. Este o decizie a guvernului. În funcţie de decizia guvernului vă voi anunța și care este nivelul de impact în sistemul de educație.

Deci la ultima interogare a sistemului de educaţie, gradul de vaccinare a personalului din învăţământ era demult peste 70%. Carevasăzică, în învăţământ avem mai mult decât dublul mediei naţionale din perspectiva vaccinării, deci avem cadre didactice și personal responsabil pentru activitatea de învățământ.”