Directorul Departamentului de Sanatate Publica si Mediu din cadrul Organizației Mondiale a Sanatatii, a atentionat ca inca mai sunt „cateva saptamani de alerta” pentru varianta Omicron.
Directorul Departamentului de Sanatate Publica si Mediu din cadrul OMS, María Neira, a acordat un interviu pentru Radio Nacional de Espana, în care a vorbit despre creșterea infecțiilor din cauza variantei Omicron a coronavirusului , avertizand in acelasi timp că cel mai rău din al cincilea val de infecții urmează să vină și mai sunt „una sau două săptămâni de alertă”.
„Va fi necesar să vedem dacă în următoarele două săptămâni ajungem la vârf”, dar deocamdată „trebuie să continuăm cu această alertă”
Cu toate acestea, expertul a fost optimist pentru 2022, asigurandu-se ca anul acesta se va încheia „această fază acută și devastatoare a virusului ”. El a mai insistat ca, pentru a realiza acest lucru, „trebuie folosite diagnosticele, tratamentele, prevenirea, vaccinarea și inteligența dezvoltate până acum, astfel încât acesta să fie cu siguranță anul în care Covid-19 nu mai reprezintă un pericol atât de important”.
Pe de altă parte, directorul a indicat că OMS efectuează studii despre posibilitatea ca Omicron să fie mai puțin grav decât alte variante. „Ne ocupăm de două variabile importante: viteza de transmitere și virulența. Viteza de transmitere este deja confirmată pentru varoanta Omicron. Pe de altă parte, virulența mai scăzută nu este dovedită 100%, dar sperăm că va fi confirmată cât mai curând. pe cât posibil”, a spus Neira.
În ceea ce privește eradicarea virusului, Neira a recunoscut că „ar fi dificil în acest moment să ne gândim la eradicarea virusului”, deoarece, potrivit expertului, virusul va continua să fie prezent printre noi. „Probabil va rămâne și va trebui să fim pregătiți”, a adăugat el.
Neira a mai opinat ca sistemele de carantinare introduse de Spania săptămâna trecută, „sunt măsuri pe care cineva le poate adapta în funcție de situație”. „Este vorba despre utilizarea informațiilor pe care le colectăm în fiecare zi, să observăm evoluția virusului într-un mod inteligent și rațional și să vedem cefuncționează și ce nu”, a argumentat Neira.
Deși a adăugat că, „cu o transmitere atât de rapidă, cu o scădere a internărilor pentru cazurile severe, ar putea fi o măsură de studiat”. „De exemplu, ar putea fi o măsură pentru contactele care au fost testate negative”, a spus directorul.
În ceea ce privește revenirea elevilor în sălile de clasă după sărbătorile de Crăciun, Neira a explicat că fiecare țară trebuie să își facă evaluarea riscurilor și să se adapteze în funcție de situația epidemiologică. Totuși, ea a amintit că OMS rămâne fermă în ideea că școlile ar trebui să rămână deschise. „Știm că impactul pozitiv al deschiderii lor este întotdeauna mai bun decât efectele colaterale pe care le-ar putea avea”, a adăugat expertul OMS.
Ultimul dintre problemele abordate de director a fost co-infecția comună cu gripa și coronavirus, numită „flurona” . Neira a spus ca deocamdata „comunitatea științifică nu a colectat încă mai multe informații”. „Sunt grupuri de lucru care avansează pentru a analiza aceste date cât mai curând posibil, a le digera și a le oferi opiniei publice, dar este necesar să așteptăm”, a mai adaugat el.
Editor M.D.
This post was last modified on ian. 4, 2022, 12:15 PM 12:15