Ministrul Sanatatii: Masurile Urgente Decise pentru Romani in Valul 5

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial astazi o serie de masuri urgente care au fost luate pentru milioanele de romani din toata tara in plin val 5 de infectari generate de catre Coronavirus, iar mai jos aveti explicate cateva dintre cele care sunt cu adevarat importante in pandemie.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre cresterea accesului la testare pentru romanii din toata tara, dar si despre faptul ca a fost facuta o lista cu 160 de centre de evaluare ambulatorie a pacientilor cu forme medii de boaola, iar la final ramane aprobarea unor antivirale pentru aducere in Romania.

“Am făcut tot ceea ce a fost posibil, astfel încât să asigurăm creșterea accesului la testare. Ştiți bine că a fost aprobată o ordonanță de urgență în acest sens. Deja am definitivat, cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, forma contractului care va permite plata rapidă, către medicii de familie, a serviciilor legate de testare.

Acesta va fi sub forma unui act adițional la cel de vaccinare, pentru medicii de familie care vaccinează, sau unul separat, în cazul în care medicii de familie nu optează pentru serviciul de vaccinare. Un lucru extrem de important a fost ieri: o teleconferință cu direcțiile de sănătate publică și cu spitalele din România care pot asigura asistență medicală și pentru pacienții COVID, dar și pentru pacienții non-COVID, pentru pacienții cu boli cronice.

Am identificat deja o listă de 160 de centre de evaluare ambulatorie a pacienților cu forme medii, probabil, de boală, dar vom veni foarte repede și cu criteriile legate de tipurile de pacienți pe care îi vom direcționa către aceste centre, la nivel național.

Cred că această listă se va completa și în cursul săptămânii viitoare, va fi disponibilă o hartă interactivă cu toate aceste centre, astfel încât oamenii să știe unde se pot adresa, pe de-o parte; această hartă interactivă va include, pe măsura semnării contractelor de către medicii de familie, și toate centrele de testare care vor deveni operaționale la nivelul cabinetelor de medicină de familie.

Un lucru la fel de important este legat de furnizarea medicației antivirale innovative. Ieri, Comisia de boli infecțioase, după multiple întâlniri, a definitivat o estimare a necesarului de medicație antivirală. Astăzi, deja emitem autorizațiile pentru nevoi speciale pentru cele două medicamente inovative care se află la dispoziție.”