X

Raed Arafat: Restrictii la Incidente mai Mici, Mastile Obligatorii si Contagiozitatea Omicron

Raed Arafat a vorbit astazi despre noile restrictii care vor fi impuse in Romania de la incidente mai mici decat in cazul valului 4, astfel ca in valul 5 vor fi impuse restrictii mai serioase incepand cu incidente de la 1/1000 de locuitori, nu de la valori mai mari.

Raed Arafat spune ca mastile chirurgicale si cele FFP2 vor deveni obligatorii peste tot incepand de zilele acestea, deci inclusiv afara va trebui sa le purtam, iar asta pentru ca varianta Omicron e atat de contagioasa incat perioada necesara infectarii este mai redusa decat in cazul variantei Delta.

“Având în vedere că sunt la pupitru şi la distanţă, o să scot masca şi o să încep cu Hotărârea CNSU şi să explic câteva aspecte care s-au mai ridicat şi în ce a spus domnul ministru Rafila anterior. În primul rând, Hotărârea CNSU, care a fost aprobată astăzi, prevede unele măsuri, revenim la incidenţe, până la 1 la mie, da data asta, deci incidenţele au scăzut, deci avem până la 1 la mie şi între 1 şi 3 la mie şi după asta peste 3 la mie.

Până la 1 la mie rămânem pe măsurile care sunt la acest moment, însă la modul în care evoluează situaţia, acest lucru nu va ţine mai mult de câteva zile şi vom ajunge peste tot la peste 1 la mie. Deja evoluţia în judeţe, în localităţi, arată foarte clar că acest prag va fi trecut foarte rapid la modul în care creşte numărul cazurilor.

Astfel, aplicarea măştii va fi una obligatorie de la momentul în care se va publica Ordinul ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne, care va fi ordin comun, şi, cum a spus domnul ministru, este sau-sau, sau masca medicală simplă, cum este masca chirurgicală, cum ştim noi denumirea ei, sau masca FFP2, în spaţiile deschise şi în spaţiile închise.

Normal că în Ordinul Comun al ministrului sănătăţii şi ministrului de interne se vor prevedea unele excepţii pentru cei care au activităţi individuale, sportive, de diferite categorii, unde, într-adevăr, nu poţi să porţi mască. Dar în rest se va purta mască. Dar, în rest, se va purta mască.

Şi, un răspuns la întrebarea care s-a pus înainte: problema acestei variante este că este extrem de contagioasă, ca să te infectezi de la persoana respectivă, dacă ea este pozitivă, este necesar un contact foarte scurt, e mai scurt decât era necesar pentru varianta Delta și pentru variantele anterioare. Domnul doctor Gheorghiță poate să vă confirme acest lucru, ca specialist în boli infecțioase.

Asta înseamnă că este suficient să porți o discuție cu cineva care este infectat, o scurtă perioadă, și poţi să fii și tu infectat. Din cauza asta această măsură de purtare a măștii devine obligatorie în toate spațiile – deschise, închise -, excepțiile, care vor fi limitate și vor fi foarte clare, vor fi în Ordinul ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne.”

This post was last modified on ian. 5, 2022, 9:55 PM 21:55

Disqus Comments Loading...