X

Valeriu Gheorghita: Anunt Oficial de Ultim Moment in Plin Val 5 cu Explozii de Infectari

Valeriu Gheorghita a facut un extrem de important anunt de ultim moment pentru milioane de romani din Romania in plin val 5 cu explozii de infectari noi anuntate in fiecare zi, iar asta deoarece oamenii trebuie sa stie despre faptul ca vaccinarea copiilor cu varste de 5 – 11 ani va incepe in perioada urmatoare in tara.

Valeriu Gheorghita vorbeste mai jos despre cele mai frecvent intalnite intrebari cu privire la acest proces, despre riscurile si beneficiile vaccinarii copiilor cu varste cuprinse intre 5 – 11 ani, si totul pentru ca in final copiii sa fie mai bine protejati impotriva infectarii cu forme grave.

“In SUA, de pilda, sunt peste 5.500 de cazuri de sindrom inflamatoriu multisistemic raportat, si noi ne asteptam de fapt sa avem cazuri din ce in ce mai multe dupa acest val 4, pentru ca ele apar la 4/6 saptamani de la trecerea prin boala.

Din acest punct de vedere exista acest obiectiv de a preveni sindroamele inflamatorii multisistemice, si parintii isi pun intrebarea legata de riscul de miocardita. In primul rand copiii de 5 – 11 ani vor beneficia de o treime din doza pe care noi o folosim in momentul de fata in cazul vaccinului de la Pfizer, adica 10 micrograme.

Schema de vaccin de la Pfizer este la fel de 21 de zile, si este de mentionat, de pilda, ca daca am un copil de 11 ani si 10 luni, aproape de 12 ani, se va administra doza inregistrata pentru aceasta grupa de varsta, adica va face 10 micrograme, o treime din doza de adult, iar daca pana la rapel depaseste 12 ani, conform regulilor de vaccinologie, se va pastra tot doza initiala.

Daca ne uitam la riscul de miocardita, el este usor mai crescut la baietii intre 16 – 20 de ani, spre deosebire de grupa de varsta 12 – 15 ani, unde a fost mai rar raportata. La 5 – 11 ani ne asteptam sa fie si mai rar raportata, pentru ca, repet, vorbim despre o treime din doza care se foloseste pentru vaccinare.

In momentul de fata la grupa de varsta 5 – 11 ani majoritatea sunt reactiile comune, deja cunoscute de la alte vaccinuri, si sunt cele localizate la locul de administrare, durerea, discomfortul, si pot fi intalnite si episoadele de febra care apar dupa vaccinare, dureri musculare, dureri de cap, dar care sunt limitate de la sine, trec in cateva ore, cateva zile, cu eventual tratament simptomatic.”

Disqus Comments Loading...