X

Valeriu Gheorghita: Avertizare de Ultima Ora in Valul 5 si o Veste Grozava

Valeriu Gheorghita transmite o avertizare de ultima ora in plin val 5 de infectari cu Coronavirus, dar si o veste grozava pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca medicul militar care coordoneaza CNCAV ofera noi informatii cu privire la varianta Omicron.

Valeriu Gheorghita le spune romanilor sa aiba foarte mare grija pentru ca varianta Omicron ocoleste raspunsul imun generat de trecere prin boala, sau vaccinare, dar imunizarea inca ofera protectie ridicata, iar combinata cu vindecarea ofera un nivel foarte ridicat de protectie.

“In ceea ce priveste informatiile prezentate anterior, as vrea sa reamintesc cateva elemente concrete pe care le cunoastem la acest moment vis-a-vis de varianta Omicron. Desi sunt preliminare, datele din viata reala ne arata ca vaccinurile in momentul de fata, vaccinarea impotriva COVID-19, are o eficienta mult redusa fata de protectia impotriva, repet, a infectiei.

Cu toate acestea se mentine o protectie ridicata fata de spitalizare, fata de formele severe, si fata de decese, cu atat mai mult cu cat administrarea dozei de booster creste mult protectia atat fata de boala simptomatica, cat si fata de spitalizare si deces.

Ca atare, desi ne asteptam ca doar impactul vaccinarii asupra transmiterii sa fie mult mai diminuat in momentul de fata comparativ pe care-l avea fata de variantele anterioare, vaccinarea cu schema initiala la persoanele nevaccinate, si administrarea dozei booster la persoanele vaccinate ramane o prioritate.

In felul acesta se reduce numarul de persoane care vor avea nevoie de tratamente cu antivirale, care vor avea nevoie de spitalizare, care vor avea nevoie de internare in terapie intensiva, sau care vor pierde, din pacate lupta cu aceasta inectie. Este foarte important ca in felul acesta sa reduce povara infectiei cu SARS-CoV-2, povara la nivelul intregii societati, reducem presiunea la nivelul sistemului medical, pentru ca in felul acesta dam posibilitatea si altor categorii de bolnavi sa beneficieze de servicii medicale de calitate.

As vrea deasemenea sa mai spun in momentul de fata ca varianta Omicron se considera ca are un risc de reinfectie a persoanelor care au trecut prin boala in ultimele 6 luni, de 5 pana la 10 ori mai mare fata de varianta Delta, deci eludeaza destul de mult raspunsul imun. Persoanele trecute prin boala si vaccinate au un nivel foarte ridicat de protectie, deci recomandam si doza booster.”

Disqus Comments Loading...