Ministrul Energiei, Virgil Popescu, vorbeste despre marea problema a facturilor la energie si gaze naturale, iar asta in contextul in care companii care furnizeaza aceste servicii au emis facturi eronate in destule cazuri si trebuie sa modifice felul in care afiseaza preturile finale pentru servicii.
Ministrul Energiei explica mai jos care sunt preturile pentru energie electrica si gaze naturale, cum poate fi calculat acesta in baza facturii, si ce ar trebui sa stie romanii despre plafoanele care au fost impuse pentru consumatorii din Romania in vederea mentinerii preturilor la un nivel redus.
“Credeti-ma, am primit si eu foarte multe facturi, unele dintre ele solicitandu-mi sa inteleg eu daca au fost incluse acele plafonari si compensatii in facturi, altele care nu aveau plafonare si compensare. Acolo unde a fost cazul am actionat, am anuntat ANPC-ul, care a aplicat amenzi si s-au recalculat facturile.
Oamenii trebie sa stie ca atat pentru energie electrica, cat si pentru gaze naturale, exista un plafon peste care nu se poate factura, indiferent de oferta pe care o primesc. La energia electrica este pretul de 1 LEU/KW cu absolut toate taxele, iar la gaze naturale este pretul de 0.37 LEI/KW, cu toate taxele.
Sunt tarifele maxime pe care le pot plati oamenii. Daca consuma la energie electrica 330 kW intr-o luna, iar aici vorbim despre datele din iarna trecuta, despre 6 milioane de gospodarii, deci vorbim despre aproape 15 milioane de oameni care locuiesc in ele, atunci ele vor avea o compensare de 0.291 de bani, se scad tariful de transport, distributie acciza.
Pretul este dus la maxim 70.9 bani daca acel consum este de pana in 330 kW, si vorbim despre foarte multa lume care are un asemenea consum. Daca se depaseste acest consum, atunci se plateste la nivelul plafonului. La gaze naturale consumul este de 200 mc. Pentru a vedea pretul in factura, oamenii trebuie sa inmulteasca cu un factor de convetie de 10.6, deci 200 mc inseamna 2120 kW.
Pana la acest copnsum se mai aplica un discount de 33% la facturi. Am vazut facturi ale furnizorilor de energie electrica in care este trecut pretul din contract, apoi au platfon cu minus, apoi au compensare cu minus, daca se incadreaza. Am vazut si facturi fara plafonare, dar pretul din contact era mai mic decat cel din plafon.”