Ministrul Educatiei: Criticate Masuri de Ultima Ora pentru Elevii, Scolile Tarii

Ministrul Educatiei vorbeste pentru milioane de elevi si parinti din toata tara despre noile masuri de ultima ora care au fost luate de catre Guvernul Romaniei, si care au fost criticate din cauza faptului ca aduc modificari pentru bursele care se acorda pentru un numar mare de elevi.

Ministrul Educatiei explica faptul ca numarul elevilor care primesc burse de merit, adica au performante foarte bune la scoala, nu poate fi de jumatate dintre toti elevii, dar ofera informatii si despre finantarile facute pentru scoli, plus o indemnizatie speciala pentru reducerea abandonului scolar.

“Bursele de merit se acorda pe baza mediei din anul anterior. In anul anterior 347.000 de elevi au avut medii de peste 9.50, adica 1 din 4 elevi. Burse de merit, chiar daca plafonul a crescut la 9.50, vor primi 25% dintre elevi, adica 1 din 4, este suficient 25% pentru merit. Toti ceilalti au disponibile burse de studii, sociale, bani de liceu.

Nu trebuie sa incadrezi la burse de merit jumatate dintre elevi, inca o data, nu exista niciun sistem de educatie, uitati-va la sistemul american, englez, francez, american, in care sistemul sa-si recunoasca ca fiind elevi de top, cu burse de merit, mai mult de jumatate dintre elevi. Daca ar fi adevarat, si mai mult de 53% dintre elevi ar fi de top, atunci ar insemna ca in Romania nu mai avem vreo problema cu educatia. 

Cu siguranta sistemul are o mare problema. Dincolo de standardizarea metodelor de evaluare a studiilor, pentru a putea compara notele date la Sf. Sava cu notele date intr-un catun, este nevoie de platforme dedicate pentru a putea evalua relevant in sistem online, ceea ce nu avem, nici noi, si nici altii.

Scoala se face si catun. Multumesc ca imi dati ocazia sa aduc aminte ca am aprobat planul national pentru reducerea abandonului scolar, in care inca din luna martie 750 de scoli, si apoi alte scoli pana la 2500 vor primi finantare de 200.000 de euro pe scoala.

Fiind vorba de scoli, mai ales de catun, cum spuneti, cu circa 100 – 120 de elevi, ganditi-va ca exista o finantare de 2000 de euro per elev, care poate fi folosita intgrat, inclusiv pentru al saptelea tip de bursa, o indemnizatie sociala, care trebuie insa sa fie tintita pe acei elevi care au nevoie intr-adevar de aceasta bursa.”