Ministrul Educatiei: Anuntul Hotararii de Ultima Ora cu Milioane de Elevi Vizati

Ministrul Educatiei a vorbit despre o profunda schimbare pentru toate scolile din Romania, ea avand un impact pentru milioane de elevi din toata tara, iar asta deoarece a fost luata decizia de a se creste plafoanele burselor la un cuantum care sa le faca relevante pentru copii si parinti.

Ministrul Educatiei spune ca desi bursele au acum cuantumuri mult mai mari, in anumite cazuri, vrea sa creasca unele si mai mult, ajungand chiar si la 1000 de LEI pentru bursele de performanta, totul pentru a motiva elevii sa invete si sa aiba rezultate bune, chiar si la nivel international.

“Pentru ca am avut nevoie, si am decis, sa marim cuantumul burselor. Daca in 2020 erau burse de 6 LEI pe luna si 8 LEI pe luna, rusinoase, nu spun derizorii, rusinoase, in anul 2021 a fost implementat un cuantum minim de 100 de LEI indiferent de tipul de bursa, iar in anul 2022 am vrut sa marim cuantumul, am vrut sa renuntam la principiul comunist: dat mai putin sa ajunga la toata lumea.

Acesta nu este un principiu bun, si am facut bursa de performanta 500 de LEi pe luna, bursa de merit 200 de LEI pe luna, (de la 6 LEI via 100 de LEI, la 200 de LEI pe luna) bursa de studiu 150 de LEI pe luna, bursa sociala, pentru ca traversam o perioada grea si e nevoie de sprijin, la 200 de LEI pe luna, bursa profesionala tot 200 LEI pe luna, si bursa bani de liceu la 250 LEI pe luna.

Avem pentru prima data un cuantum rezonabil al acestor burse, si doresc, asum acest lucru, sa maresc si mai mult bursele de 500 de LEI, sa fie poate 1000 de LEI, pentru ca in acest fel vor fi motivante pentru a stimula competitia, pentru a invata.

In acelasi timp cuplat cu conditia de a avea maxim 10 absente nemotivate pe semetru pentru a stimula prezenta la scoala, mai putin bursa de performanta care este decuplata de prezenta la scoala, fiind olimpic international, se presupune ca nu are importanta prezenta.

O cerere ades repetata, si sustinuta de catre mine, era a nevoii de predictibili-tate in educatie. As vrea sa spun ca hotararea de guvern cu cuantumul acestor burse si plafonul de 9.50, a fost adoptata in data de 6 octombrie, imediat dupa inceputul anului scolar. Am anuntat acest lucru, tot in octombrie am avut discutii cu parinti si sindicatele, cand s-a stabilit plafonul.”