Valeriu Gheorghita transmite un extrem de important anunt de ultim moment care ne aduce in atentie atat o veste buna, cat si o avertizare pentru milioane de romani in plin val 5 de infectari generate de catre Coronavirus, partea buna fiind ca vaccinarea cu doza booster ofera protectie mai mare si reduce transmiterea.
Valeriu Gheorghita transmite si o avertizare in baza careia e bine sa stim ca desi in alte tari din Europa, sau din lume, varianta Omicron genereaza multe cazuri noi si putine spitalizari, sau decese, in Romania situatia ar putea fi cu mult diferita pentru ca numarul vaccinarilor este mult mai redus.
“Riscul de imbolnavire cu varianta Omicron a Coronavirus este redus de pana la 2 ori pentru persoanele care au doza booster efectuata, in comparatie cu persoanele care au doar o schema initiala de vaccinare, dar completa. Mai mult decat atat, la persoanele care au doza booster facuta exista un risc de transmitere mai mic.
Transmiterea infectiei la contactii persoanei este influentata intr-un fel, sau altul, de faptul ca persoana infectata are, sau nu, doza booster facuta in prealabil. De aici vin si o buna parte dintre motivele importante pentru care doza booster trebuie facuta de cat mai multa lume, iar unele tari europene au redus intervalul dintre schema initiala si administrarea dozei booster.
Impactul vaccinarii in ceea ce priveste transmiterea virusului nu este totusi unul foarte insemnat, in comparatie cu variantele initiale ale Coronavirus, insa vaccinarea initiala a celor inca neimunizati, si completarea cu doza booster a celor vaccinati deja va ajuta la evitarea cazurilor care necesita tratamente complexe si internare in spitale.
Ne uitam la totalitatea cazurilor care sunt confirmate zilnic, adica acelea care au fie un test rapid antigen pozitiv, sau un test PCR care este pozitiv, iar din totalitatea acelor cazuri le extragem pe cele care au nevoie de internare in spitale pentru tratament, si de aici extragem procentul celor care au nevoie de internare la terapie intensiva, pentru ca sunt elemente importante.
In momentul de fata noi stim ca 90% dintre pacientii care pierd batalia in lupta cu Coronavirus nu sunt vaccinati, iar importanta vaccinarii este vizibila si in alte state europene, unde exista o deculare de la rata numarului mare de cazuri zilnice si rata internarilor, insa in Romania e posibil sa nu inregistram acelasi lucru in valul 5 al pandemiei.”