Ministrul Educatiei: Declaratia de Ultima Ora si Masura Esentiala in Toate Scolile

Ministrul Educatiei a facut o declaratie de ultima ora pentru milioane de parinti si elevi din toata Romania, vorbind despre o masura esentiala pentru toate scolile din tara noastra, iar aici este vorba despre testare, ceea ce Sorin Cimpeanu sustine cu tarie in continuare in unitatile de invatamant.

Ministrul Educatiei spune ca vor ajunge in scoli testele necesare pentru ca procesul de testare sa nu se opreasca, iar scolile sa nu se inchida, vorbind deasemenea si despre problemele care au dus la situatia actuala, dar si la inceperea mai rapida a orelor de curs in anul 2022.

“In primul rand, personalul din invatamant este categoria socio-profesionala cea mai vaccinata, mai mult decat dublul mediei nationale, deci nu putem spune ca profesorii sunt nevaccinati. In al doilea rand, in scoli se respecta regulile sanitare, si in scoli lucrurile se desfasoara mai normal decat se vad din afara scolii.

Am aceasta informatie din multe situatii. Am inceput pe 3 ianuarie, din pacate mai devreme decat ar fi trebuit pentru elevii de gimnaziu si de liceu, din cauza acelei vacante fortate impuse de epidemie, care a creat aceste neajunsuri, inceperea mai devreme a scolii in ianuarie, si lipsa vacantei intersemestriale, este regretabil, este neplacut.

Ar fi fost bine sa existe si teste in scoli, chiar daca am vazut in Suedia ca scolile au inceput tot ieri, dar ei nu fac testare. Eu cred ca testarea este esentiala in scoli, si teste vor fi, daca nu se clarifica cu lotul 1, cu contestatiile, care dintr-una s-au transformat in 3, sigur se va rezolva cu achizitia pentru lotul 2, si vor fi teste in scoli, stiut fiind faptul ca in Franta astazi primul-ministru a declarat ca nu este nimic mai dramatic decat inchiderea scolilor.

50.000 de cazuri exista in scoli in Franta, tara care a preluat de la 1 ianuarie presedintia Consiliului Uniunii Europene, dar in continuare merg pe testare si vaccinare, nu pe inchiderea scolilor. Francezii incearca toate metodele pentru a crea un echilibri de siguranta sanitara in scoli, fara a ajunge sa le inchide.

Elevii sunt vaccinati, ieri erau 456.000 la interogarea sistemului, ne apropiem de 45%, stiut fiind faptul ca avem acea categorie de 12 – 15 ani in care avem 137.000 de elevi vaccinati pentru ca vaccinarea a fost posibila mai tarziu pentru respectivii elevi.”