Ministrul Sanatatii face o dezvaluire extrem de importanta cu privire la o masura care a fost intens discutata in Romania si a generat foarte multe dispute in randul oamenilor, mai exact despre certificatul COVID, care inca nu a fost adoptat ca lege de catre Parlamentul Romaniei, dupa cum stiti.
Ministrul Sanatatii explica mai jos care a fost desfasurarea evenimentelor de la primul proiect de lege al certificatului COVID si pana acum, cand inca el nu a fost adoptat intr-o lege, si desi ar fi necesara utilizarea sa in acest val 5 pentru a se reduce numarul de infectari, iata ca totusi nu se intampla asta.
“Adevarul cronologic este urmatorul, in luna octombrie, in plin val 4 pandemic, PNL si, cred, UDMR, au depus un proiect de lege in Parlamentul Romaniei care se referea la utilizarea certificatului COVID exclusiv pentru personalul medical, cu o precizare cu care nu am fost de acord.
Vorbim despre desfacerea contractului de munca pentru personalul medical care nu se conformeaza, insa noi am zis ca trebuie sa existe o solutie, macar temporara, pentru a oferi teste gratuite, samd, deci era vorba despre suspendare, si apoi desfacerea contractului de munca al personalului medical.
Acest proiect de lege a avut o serie intreaga de amendamente care au extins zona de aplicare, a fost votat in Senat, si a fost respins in urma votului, dupa care a ajuns la Camera Deputatilor, la Camera a ajuns in varianta initiala care se referea exclusiv la personalul medical si a primit 42 de amendamente, nu a mai intrat in dezabaterea Comisiei si plenului.
Valul 4 s-a terminat, stiti bine, a scazut interesul pentru acest subiect, si am lucrat impreuna cu alti colegi din INSP la un proiect care avea o alta abordare, era o abordare in trepte, daca vreti, care tinea cont de o crestere a incidentei, si de un trend crescator de fapt, utilizarea certificatului COVID pentru o persoana determinata, si scoaterea cand incidentele scadeau.
Un lucru pe care l-am prevazut in acel proiect, era acoperita o perioada de 6 saptamani cu teste gratuite furnizate printr-un program al Guvernului Romaniei pentru persoanele care nu doreau sa se vaccinze, sau nu trecusera prin boala. Era o solutie care avea un impact pe sanatatea publica pentru o perioada de timp, cat era valul pandemic, iar ulterior se putea renunta la certificatul COVID, cand situatia revenea la normal.”