X

Valeriu Gheorghita: Vestile Proaste pentru Milioane de Romani in Valul 5

Valeriu Gheorghita le transmite din nou tuturor romanilor un mesaj extrem de serios, medicul militar vorbind de aceasta data despre problema foarte serioasa care este in atentia lumii intregi, varianta Omicron a COVID-19, contagiozitatea ei, si necesitatea efectuarii dozei booster.

Valeriu Gheorghita spune ca in Romania e improbabil sa se inregistreze aceeasi situatie “buna” din alte tari europene, adica desi sunt multe cazuri noi, spitalizarile sunt reduse, iar asta pentru ca gradul de vaccinare e mai redus, in special in cazul anumitor categorii populationale.

“Romania ar putea avea un trend evolutiv (n. red. al cazurilor de coronavirus care necesita internare) invers cu cel al altor state europene, si sa inregistram in paralel o crestere atat a numarului de internari, cat si a internarilor in sectiile de terapie intensiva acolo unde exista spatii limitate.

Populatia Romaniei, din pacate, cu varsta de peste 80 de ani nu este vaccinata intr-un procent suficient de mare, iar asta pentru ca rata de imunizare este de doar 26% in acest segment populational, ceea ce ar putea reprezenta o problema foarte importanta in valul 5 de infectari generate de Coronavirus.

In cazul variantei Omicron, vaccinurile existente, iar aici vorbim despre vaccinarea cu o prima schema formata din 1, sau 2, doze, isi pierde foarte mult din eficienta fata de infectie, ceea ce este un lucru foarte important, iar aici ne refereim la acele cazuri asimptomatice, care nu prezinta vreun semn de infectie a bolii generate de Coronavirus.

Avand in vedere acest punct de vedere, este totusi observat de catre cercetatori faptul ca in raport cu formele grave ale bolii se pastreaza un nivel ridicat de protectie, adica fata de riscul de spitalizare, sau de deces, deci actualele vaccinuri mentin eficienta si fata de varianta Omicron, prevenind necesitatea internarii, sau afolosirii de tratament antiviral, care necesita internare.

Nivelul de protectie in fata variantei Omicron creste dupa ce este facuta doza booster, apropiindu-se de valoarea de 88%, adica se restabileste protectia care este oferita in cazul variantei Delta, fiind mult mai redus riscul de infectare cu varianta Omicron, asta comparativ cu persoanele care au doar o schema primara de vaccinare.

This post was last modified on ian. 13, 2022, 11:38 AM 11:38

Disqus Comments Loading...