Valeriu Gheorghita trage in mod oficial un semnal de alarma foarte serios in legatura cu o problema extrem de grava pentru romani in valul 5 de infectari generate de catre Coronavirus, iar asta pentru ca aduce in discutie sindromul inflamator multisistemic pediatric.
Valeriu Gheorghita vorbeste despre faptul ca in cazul copiilor acesta apare la cei care nu sunt vaccinati, iar vaccinurile ofera o protectie de 91% impotriva sa, deci ii atentioneaza pe parinti in legatura cu riscul care exista cu privire la acest sindrom care duce oamenii la terapie intensiva.
“Avem date suplimentare care ne arată că vaccinurile împotriva COVID-19 au eficiență de 91% în prevenirea acelor cazuri de sindroame inflamatorii multisistemice pediatrice. E o analiză efectuată de CDC și publicată.
Toți cei care au dezvoltat acest sindrom inflamator multisistemic pediatric și care au avut nevoie de internare în terapie intensivă erau persoane nevaccinate, spre deosebire de cei care făcuseră un astfel de sindrom inflamator și care aveau istoric de vaccinare care nu au avut nevoie de internare în terapie intensivă.
Iar, dacă ne uităm la ponderea celor care au dezvoltat un astfel de sindrom din cei vaccinați comparativ cu nevaccinați, repet, eficiența vaccinării a fost de 91% în prevenirea acestor complicații inflamatorii post-COVID. Deci, datele de siguranță sunt cât se poate de bune.
Confirmă, mai mult decât atât, eficacitatea în ceea ce privește prevenirea cazurilor severe, cazurilor moderat-severe de boală. Sunt date publicate recent din Israel pe populație pediatrică sub 18 ani – incluzând aici și grupa de vârstă 5-11 ani – care ne arată, sigur, o serie de statistici și de complicații ale infecției acute cu COVID-19, dar și ale sechelelor pe care COVID-19 le poate avea la această grupă de vârstă.
Şi aici pot să vă citesc, de pildă, riscul de spitalizare estimat în Israel pe circa 2.660 de copii care au fost spitalizați, copiii persoane sub 18 ani, este de un caz la 200 de copii care au fost diagnosticați cu COVID-19. Aici vorbim de pragul de sub 18 ani, deci, practic, cuprinde de la 18 ani din jos. Rata de formă moderat severă a fost de un caz la 900 de copii diagnosticați. Iar în ceea ce privește impactul pe care boala îl poate avea în perioada de după vindecare, riscul de sindrom inflamator multisistemic este de un caz la circa 3.000 de copii care au trecut prin COVID-19.”