Ministrul Educatiei a dezvaluit public o serie de hotarari de ultim moment care au fsot luate de catre autoritati, si care au impact pentru milioane de elevi din scolile Romaniei, ele incercand sa tina unitatile de invatamant deschise in ciuda facturilor mari la gaze si energie electrica.
Ministrul Educatiei spune ca se fac eforturi la nivel guvernamental pentru ca scolile sa nu fie afectate de problema facturilor tot mai mari la utilitati, iar separat de asta, explica decizia de a nu se inchide scolile chiar daca se vor inregistra zilnic extrem de multe cazuri noi.
“Am atras atentia asupra acestui lucru si in sedinta de Guvern, trebuie tratate cu prioritate scolile, spitalele si universitatile. Exista intr-adevar riscuri de functionare dificila din cauza unor costuri foarte mari ale utilitatilor. Am dat un exemplu al unei universitati ale carei costuri cu utilitatile erau 3% din buget, iar acum ajung sa fie 15% din buget.
Solutia este clara, plafonarea si verificarea corectitudinii facturilor din perspectiva indeplinirii tuturor obligatiilor legale. Acest lucru trebuie sa il faca si primariile in ceea ce priveste scolile din invatamantul primar de stat. Exista o regula de plafonare, inteleg ca ea va fi clarificata la nivelul Guvernului mai bine, exista deasemenea si o hotarare de Guvern pentru cresterea costului standard per elev pentru cheltuielile materiale.
Aceste cresteri, desi sunt importante, sunt mici in raport cu ceea ce inteleg ca inseamna cresterea costului la energia electrica. Varianta este sa mearga copiii la scoala si sa fie conditii optime pentru desfasurarea procesului de invatamant in momentul de fata.
Suntem intr-o legatura permanenta cu Ministerul Sanatatii, iar datele furnizate de catre ei ne arata ca numarul copiilor spitalizati din cauza infectarii cu COVID este de trei ori mai mic decat media nationala. Ne arata ca numarul cazurilor, la nivel general in randul copiilor, care necesita spitalizare, este foarte mic in raport cu numarul de infectari.
Din acest motiv a fost introdus ca parametru acea rata de ocupare a paturilor destinate pacientilor COVID, in general, nu neaparat pentru copii. In Franta, din 350.000 de infectari pe zi, un numar enorm, raportat la populatia Romaniei ar fi 100.000 de infectari pe zi, la ei la aceasta cifra au avut 50.000 de infectari in randul copiilor, dar din fericire ei nu dezvolta forme grave cu aceasta varianta Omicron.