Virgil Popescu a anuntat o seri de hotarari foarte importante pentru romanii din toata tara care in ultima perioada au primit facturi prea mari pentru consumul de energie, sau gaze naturale, ele fiind decise in cadrul celei mai recente sedinte a Guvernului Romaniei.
Virgil Popescu vorbeste mai jos despre plafoanele de consum care exista pentru consumatorii casnici, ce se intampla cu facturile eronate, obligatiile furnizorilor de servicii, informatiile fiind importante pentru ca se vor aplica din perioada imediat urmatoare.
“Cantitatea de 1500 de metri cubi și cantitatea de 2500 de kilowaţi, practic, 500 kilowaţi, că este același lucru, se aplică pe toată perioada 1 noiembrie-31 martie, iar în textul legii inițiale, dacă vă uitați, există niște coeficienți, nişte procente de repartizare la gaze naturale, pentru că la energie se consideră constant, de repartizare a acestei cantități pe fiecare lună în parte.
Deci o factură care nu are plafon, nu are elemente care să arate că este plafonată și nu are elemente care să arate că este compensată, evident că nu are aplicate mecanismele de compensare.
Există o singură situație când acest lucru nu poate fi, nu este aplicat, când prețul este atât de mic, ceea ce nu cred că este cazul în acest moment, și nu este nevoie de plafonare și de compensare. Este evident că fiecare dintre noi știm cam cât plătim.
Nu, acum aceeași întrebare mi-a mai pus-o o colegă de-a dumneavoastră dimineață, exact aceeași întrebare. Vă răspund și dumneavoastră ce i-am spus și dânsei, cu motivarea în plus că, de data aceasta, am aprobat deja textul și am obligat furnizorii să le refacă, dar pentru oameni, pentru absolut toți oamenii, şi bătrânii, și cei care sunt singuri, evident, fiecare poate se uită într-o factură să își dea seama dacă plăteşte mai mult decât plătea înainte și acesta este primul semn pe care pe care îl pot da.
Deci, în mod normal, furnizorii au obligația, din propria inițiativă acolo când știu, și ei știu că soft urile nu le-au adaptat, să refacă absolut toate facturile să nu plătească penalități. Și să nu perceapă penalități și să sisteze plățile, practic, românii să nu le plătească până când nu le rezolvă.”