Ministrul Educatiei a dezvaluit o foarte importanta hotarare oficiala de ultima ora care a fost luata la nivel guvernamental pentru toate scolile si toti elevii din Romania, aceasta fiind gandita ca o garantie a faptului ca nu vor mai exista probleme mari cu achizitia de teste, si nu numai.
Ministrul Educatiei vorbeste despre o modificare legislativa menita sa faca munca ONAC una mult mai simpla, si sa-i ofere puterea de a cumpara produsele de importanta nationala, cum sunt testele pentru scoli, fara probleme la fel de mari precum cele generate de contestatiile achizitiilor.
“Toti copiii au primit testele trimise in scoli, mai departe ce au facut cu ele acasa tine de responsabilitatea fiecarei familii. Am vazut cu totii cazuri care n-au fost putine, n-au fost nici majoritare (n. red. de vanzare a testelor), dar imaginea pe care o pot avea este cea de ansamblu, prin administrarea a 10 milioane de teste, fara control, doar 111 au fost confirmate pozitive RT-PCR.
Asta ridica semne serioase de intrebare cu privire la corectitudinea administrarii si raportarii. Calitatea acestor teste a facut obiectelor unor cerinte minime de performanta si de reglementare elaborate de catre ANMDM. Nu sunt eu in masura sa ma pronunt cu privire la calitatea acestor teste, dar sigur ca am auzit ca precizia ar fi de undeva pe la 60%.
Nu se ofere o garantie, ele sunt totusi o presortare, si atrag atentia acelor elevi care ar putea fi confirmati prin testarea RT-PCR. In saptamana care a inceput cu data 3 ianuarie, in care au functionat doar scolile de gimnaziu si liceu, din 1.5 milioane de teste au fost confirmate deja 226 de teste RT-PCR.
Este bine sa stim situatia pentru a vedea ce masuri trebuie luate. Prima garantie (n. red. ca nu vor exista contestatii privind achizitia de teste) este ca a fost deblocata aceasta contestatie, mai mult decat atat, va pot spune ceea ce discutam la nivelul Guvernului. In urma cu cativa ani a fost creat ONAC, care a avut ca scop fluidizarea procesului de achizitie pentru produsele de importanta nationala.
Din pacate, legea achizitiilor nu ofera vreo putere suplimentara a ONAC pentru a se achita de ceea ce trebuie sa se achite, fluidizare si celeritate. Noi discutam in ultimele sedinte de guvern despre o modificare a legislatiei, printr-o abordare diferita a acelor produse care pot fi considerate de importanta nationala, asumata de Guvern.” a declarat Sorin Cimpeanu.