Ministrul Educatiei a confirmat o schimbare oficiala foarte importanta care va fi impusa pentru milioane de elevi din toata Romania, scolile din toata tara avand impusa aceasta masura pentru ca tinerii sa beneficieze de consiliere psihopedagogica in unitatile de invatamant.
Ministrul Educatiei vorbeste despre aceasta masura in tandem cu una care are menirea de a creste numarul de personal medical in scolile din toata tara, asta in conditiile in care acesta lipseste cu desavarsire in unele unitati de invatamant din tara noastra, din pacate pentru noi.
“Cabinetele medicale si-au dovedit importanta in aceasta perioada de criza sanitara mai mult decat oricand. Teoretic, formal, exista cabinete medicale in 20% din scolile Romaniei. Practic, avand in vedere alternanta personalului, disponibilitatea personalului medical, lucrurile stau chiar mai rau. Trebuie regandita integral reteaua de medicina scolara.
Este un proiect extrem de important, iar aceasta criza sanitara ne-a sensibilizat, cred eu, pe toti cei care suntem decidenti, cu privire la importanta retelei de medicina scolara. Exista o sansa a investitiilor prin Planul National de Redresare si Rezilienta in infrastructura scoala.
Este nevoie deasemenea de personal medical, de echipamente, dar este nevoie si de infrastructura. Acest lucru va trebui sa fie clarificat, legiferat, cat se poate de repede, in paralel cu nevoia maniestata din ce in ce mai mult de consiliere psihopedagogica facuta intr-o modalitate eficienta, iar o modalitate eficienta nu poate fi alta decat aceea prin care avem un numar suficient de consilier cu dubla competenta, orientare scolara, asistenta psihopedagocica.
Am dimensionat pentru scolile care au pana la 500 de elevi, pot fi si doar 200, sa fie un consilier, la peste 1000 doi consilieri, la peste 2000 trei consilieri, si acest consilieri sa stea in scoala pentru a cunoaste elevii, pentru a cunoaste mediul scolar, pentru a cunoaste problemele copiilor, pentru a le cunoaste in ultima instanta si familiile, pentru ca de multe ori unele probleme vin de acolo.
Vedem o amplificare, o multiplicare fara precedent a tulburarilor socio-emotionale, a altor afectiuni. Este dramatic numarul tentativelor de suicid, unele dintre ele materializate in randul copiilor si adolescentilor. Acest lucru este una dintre consecintele grave ale acestei perioade pe care inca o traversam, si care necesita pe langa medicina scolara inclusiv consiliere cu dubla competenta.