Valeriu Gheorghita transmite un foarte important anunt oficial de ultim moment pentru milioanele de romani din toata tara, medicul militar spunandu-le oamenilor ca se va incerca in continuare impulsionarea campaniei de vaccinare in Romania.
Valeriu Gheorghita spune ca fiecare judet ar trebui sa isi adapteze mesajele de comunicare cu privire la campania de vaccinare pentru spficitul fiecarei comunitati, astfel ca e posibil sa se gaseasca totusi o solutie pentru a convinge mai multa lume sa fie imunizata.
“Fiecare județ, în parte, trebuie să adapteze mesajele de comunicare și campania de vaccinare la specificul comunității și avem nevoie de identificarea acelor lideri de opinie, care pot să schimbe comportamentele la nivelul comunității, indiferent din ce categorie socio-profesională fac parte.
Mai departe, o să prezint câteva date legate de vaccinare a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani. Știm că ieri a demarat această activitate. Sunt 231 de centre active. Ieri au fost vaccinați 390 de copii din această grupă de vârstă.
Practic, aproximativ 11% din persoanele vaccinate cu prima doză în cursul zilei precedente au fost copiii din grupa de vârstă de 5-11 ani. Din aceștia, 125 s-au prezentat direct la centrul de vaccinare, fără programare.
Următoarea tranșă de vaccin pediatric de la compania BioNTech/Pfizer urmează să fie recepționată pe data de 31 ianuarie, într-o cantitate de circa 216.000 de doze și foarte probabil că în decursul lunii februarie vom primi și cealaltă tranșă alocată.
Practic, până la sfârșitul lunii februarie vom primi întreaga cantitate de vaccin pediatric contractată pentru anul 2022. Privind evoluția campaniei de vaccinare, la acest moment sunt peste 8.056.000 de persoane care au fost vaccinate cu prima doză. Pot să vă spun că, în momentul acesta, avem 50% din populația adultă peste 18 ani care are cel puțin o doză de vaccin, deci, practic, am atins acest prag de vaccinare în populația adultă.
Din populația totală rezidentă în România, rata de vaccinare se apropie de 41,8%, deci aproape 42%. Dacă ne uităm la rata de vaccinare pe grupe de vârstă, cea mai ridicată rată de vaccinare este la grupa de vârstă 50-59 de ani, unde se apropie de 57% și rămâne în continuare o rată de vaccinare insuficientă la acele categorii vulnerabile de peste 80 de ani, adică în jur de 26%.”