Valeriu Gheorghita transmite un foarte puternic mesaj pentru romanii din toata tara astazi, unul despre care ar trebui sa stie toata lumea, iar asta pentru ca doctorul ne aduce in atentie cat de mari sunt ratele de spitalizare, sau decese, in Romania comparativ cu alte tari europene.
Valeriu Gheorghita spune ca inca exista un decalaj intre Romania si restul tarilor europene in ceea ce priveste gravitatea valului 5, asa ca e posibil ca situatia sa se inrautateasca si mai mult in perioada urmatoare a valului 5 de infectari generate de catre COVID-19.
“Rata de mortalitate este in continuare de 3 ori mai mare in Romania decat in restul tarilor din Europa, iar asta in conditiile in care vorbim despre o persoana din 500 care isi pierde viata din cauza COVID-19, pe cand la nivel european vorbim despre o persoana la 1500, si aici vorbim pe actualul val 5 cauzat de varianta Omicron.
De ce exista in continuare aceasta diferenta intre Romania si celelalte tari europene ? Ca urmarea a faptului ca rata de vaccinare in Romania este in continuare insuficienta, in special la categoriile de persoane vulnerabile. Acest lucru se observa atat in rata de spitalizare la ATI, cat si in rata de decese.
Aparent par putine decese in comparatie cu ceea ce am avut in valul precedent, dar trebuie sa tinem cont ca aceste decese sunt prevenibile, ele ar fi putut fi prevenite prin vaccinare. Tocmai de aceea vreau sa atrag atentia ca persoanele vulnerabile, cei varstnici, cei care se cunosc cu boli cronice, ar trebui sa mearga sa se vaccineze, pentru ca asa pot reduce riscul unei forme grave de imbolnavire, si decesul.
Strategia de acum inainte evident ca va fi putin schimbata, in sensul in care ne va interesa foarte mult sa avem o rata de vaccinare foarte mare la persoanele vulnerabile, sa avem acces la medicatie antivirala care sa fie inceputa rapid dupa momentul diagnosticului.
Exista in momentul de fata aceste centre de evaluare medicala la nivel national care dau posibilitatea persoanelor care sunt diagnosticare sa acceseze rapid serviciile medicale, si sa beneficieze de ingrijiri medicale corecte. Repete in continuare, la noi exista un decalaj al impactului pe care valul 5 in are asupra populatiei comparativ cu ceea ce se intamplala nivel european.” a declarat doctorul.