Valeriu Gheorghita le transmite un mesaj extrem de serios romanilor din toata tara, si le aduce in atentie o greseala care ii pune in real pericol in momentul de fata, iar asta deoarece gandirea conform careia lor “nu li se poate intampla” sa se imbolnaveasca grav si sa ajunga la ATI este gresita.
Valeriu Gheorghita spune ca romanii ar trebui sa se gandeasca serios la faptul ca pot face o forma grava a COVID-19, mai ales daca nu sunt vaccinati, si in aceeasi idee spune ca persoanele vulnerabile ar trebui protejate si vaccinate pentru a nu risca sa faca o forma grava a bolii.
“Pot sa va spun ca in valul precedent am vazut situatii dramatice, persoane varstnice care erau dependente de oxigen, si nu cred ca isi poate imagina cineva ce inseamna sa ai senzatia ca nu iti ajunge aerul, sa te sufoci, si saracii erau extrem de speriati, nu stiau ce li se intampla, oameni in varsta care trebuiau sa stea acasa linistiti, cu nepotii, sa citeasca, nu pe un pat de spital si sa stea cu oxigenul la gura si senzatie de sufocare.
Cred ca ne intreseaza mai mult categoria celor care se vaccineaza, si nu neaparat cifre, sau numere mari. Este o particularitate a Romaniei demografia populatiei si raspandirea geografica. Faptul ca avem aproape 50% din populatie in mediul rural este un lucru e avantajos din punct de vedere epidemiologic pentru rata de expunere si mobilitatea persoanelor sunt redus.
Totusi, din fericire, pentru ca este un lucru foarte bun ca avem aceasta preocupare catre viata religioasa, oamenii merg la biserica, si e foarte bine ca se intampla asa, dar acolo exista un potential de interactiune. Oamenii varstnici sunt vizitati de persoane care le ofera ajutor, iar asta inseamna noi interactiuni.
Riscul de expunere in momentul de fata, si de infectare, este foarte mare. Varianta Omicron este atat de transmisibila incat ne punem intrebarea reala “cand ne vom infecta”, nu “daca ne vom infecta”. Din punctul asta de vedere cred ca aceasta preocupare trebuie sa ramana.
Singura varianta pe care eu o vad, dar fara a fi una perfecta, este ca explicarea motivelor pentru care sa ne vaccinam trebuie sa se faca mai degraba fata in fata, cu discutie cu medicul de familie, cu asistentul comunitar, si mai trebuie schimbata perceptia gresita ca “nu mi se intampla mie”.”