Valeriu Gheorghita a dezvaluit o hotarare oficiala de ultim moment care a fost luata de catre autoritatile din Romania pentru toti oamenii, iar asta pentru ca ele au decis sa faca o schimbare radicala pentru campania de vaccinare, intregul proces urmand a avea strategia modificata radical.
Valeriu Gheorghita spune ca actuala campanie de vaccinare anti-COVID urmeaza sa fie transformata intr-una similara cu cea pentru gripa, adica oamenii se vor putea vaccina la cerere in cabinetele medicilor de familie, cel mai probabil suportand si costul serului, daca nu fac parte dintr-o categorie vulnerabila.
“Pot să vă spun că datele preliminare ne arată că aproximativ o treime din centrele de vaccinare active la acest moment au sub 10 doze zilnic administrate în ultimele două săptămâni, deci, practic, vorbim de centre care au o activitate foarte redusă.
Ce e drept, cea mai mare parte a acestor centre la care fac referire au un program redus sau funcționează doar câteva zile pe săptămână și nu merg după un program de 12 ore. Este important ca în perioada următoare să regândim strategia de vaccinare, în ideea în care vaccinarea COVID-19 să fie inclusă în Programul Național de Vaccinare ca vaccin opțional, în mod deosebit pentru grupele la risc, după modelul vaccinării antigripale.
Iar, practic, demersul propriu-zis și procesul de vaccinare să fie operaționalizat, probabil, în lunile următoare, în integralitatea lui, în reţeaua cabinetelor de medicină de familie, așa cum se întâmplă cu celelalte programe de vaccinare.
La acest moment, capacitatea de vaccinare la nivel național este una suficientă, vorbim de peste 732 de centre de vaccinare cu 1.029 de fluxuri și, așa cum am menționat, 337 sunt cabinete pediatrice, unde au loc activități de vaccinare pentru copii.
Însă, ținând cont de faptul că rata de vaccinare zilnică, cel puțin pentru administrarea dozei unu, este redusă și vorbim aproximativ 2.800 – 2.900 de doze administrate în fiecare zi pentru persoane care nu au mai primit o schemă de vaccinare anterior, am demarat un proces de evaluare a eficienței acestor centre de vaccinare; în perioada următoare, ne dorim să reorganizăm funcționarea acestor centre, în sensul în care cele care nu mai au o adresabilitate suficientă și unde nivelul de cheltuieli depășește cu mult ceea ce pot să ofere ca servicii de vaccinare în acest moment.”