Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial o masura urgenta care a fos decisa pentru romanii din toata tara in plin val 5 de infectari generate de catre variantele Omicron si Delta, autoritatile dorint sa afle care dintre ele genereaza cazurile grave internate la ATI.
Ministrul Sanatatii spune ca de saptamana viitoare va incepe o secventiere a persoanelor care se afla internate in sectiile ATI pentru a se sti cate dintre ele sunt infectate cu noua tulpina a COVID-19, sau cu cea veche, pentru a se sti clar care genereaza cazurile mai grave.
“Saptamana viitoare vom face pentru pacientii din sectiile ATI o secventiere extinsa incat sa putem sa vedem daca pacientii acestia sunt infectati cu varianta Delta, sau Omicron, pentru ca din ceea ce stim in baza secventierilor de pana acum, in Romania continua sa circule varianta Delta, si opinia noastra este ca o buna parte dintre cazurile grave sunt inca produse de catre ea.
Din punct de vedere al proportiei cazurilor, probabil ca 80% sunt cu varianta Omicron, dar cele 20% ale variantei Delta produc imbolnaviri mai grave care se soldeaza cu decese. Suntem aproape de varful valului 5, data pe care o estimam este undeva in jurul datelor de 10 – 15 februarie, atunci probabil ca se va inversa trend-ul, deci mai avem o saptamana si jumatate, doua.
Varianta Omicron se transmite mult mai usor inclusiv la persoanele vaccinate, si sunt tari precum Portugalia in care sunt 91% din populatie vaccinata, si au mai multe cazuri decat noi, la o populatie injumatatita. Totusi trebuie sa remarcam un lucru, la noi procentul de internari in spital, inclusiv la ATI, este mai mare decat la ei, in mod semnificativ, iar asa se justifica vaccinarea.
Cam de 8 ori mai frecvent apar cazurile grave si decesele la persoanele grave nevaccinate, in comparatie cu cele vaccinate, si atunci in mod evident, macar cei care sunt varstnici, vulnerabili, ar trebui sa ia in considerare acest aspect pentru a fi in siguranta in aceasta perioada.
Sunt de 10 ori mai putine decese in comparatie cu valul precedent, suntem la o medie de 50 – 60 de decese zilnice, atunci ajunsese la peste 500 in varful valului 4, cu 18.000 de cazuri zilnice. Acum suntem la 30.000 de cazuri, dar proportia de decese este mult mai mica.“
This post was last modified on feb. 4, 2022, 7:28 PM 19:28