Huawei este una dintre cele mai importante companii din intreaga lume, fiind implicata intr-o varietate de industrii, insa o decizie radicala recenta ne arata cat de hotarata este dovada a puterii pe care inca o mai are. Huawei vrea sa dea lovitura in Europa in aceasta perioada, iar asta pentru ca a decis sa porneasca o procedura de arbitraj impotriva Suediei, compania chinzeasca cerand despagubiri de 500 de milioane de euro din cauza interzicerii furnizarii de echipamente 5G catre operatorii locali.
Huawei a cerut 5.2 miliarde de coroane suedeze, echivalentul a 500 de milioane de euro, drept despagubire de la guvernul Suediei din cauza interddictiei, iar acum va lupta in procedura de arbitraj pentru a dovedi ca merita banii. Huawei spune ca Suedia si-ar fi incalcat obligatiile internationale, iar asa ar afecta planurile de investitii ale companiei chinezesti, totul fiind legat de interdictia de furnizare de echipamente 5G pentru retelele locale.
Huawei: Decizia RADICALA, ce LOVITURA Dura a Anuntat in Europa
Huawei este, desigur, prinsa in razboiul cu SUA, iar asta pentru ca americanii au influenta foarte mare in Europa, Comisia Europeana dand deja directive care sa interzica folosirea echipamentelor 5G ale companiei in Europa. Ce fel de acord ar fi avut Suedia cu Huawei, din moment ce se cer despagubiri atat de mari, e greu de spus, dar e clar ca acolo exista o intelegere din moment ce in alte tari in care s-au luat masuri similare, nu au fost aplicate decizii radicale.
“Decizia autorităților suedeze de a discrimina Huawei și de a-l exclude din lansarea 5G a afectat în mod semnificativ investiția Huawei în Suedia, încălcând obligațiile internaționale ale Suediei.
Ca urmare, Huawei a trebuit să inițieze proceduri de arbitraj în cadrul Centrului internațional pentru soluționarea litigiilor privind investițiile al Băncii Mondiale împotriva Regatului Suediei, în urma unei serii de măsuri luate de autoritățile suedeze, vizând direct investițiile Huawei în Suedia și excluzând Huawei de la lansare. a produselor și serviciilor de rețea 5G din țară.”
Huawei a contestat in instanta decizia initiala a autoritatilor din Suedia de a intrezice folosirea echipamentelor sale 5G in retelele locale, dar nu a castigat, nici macar in faza de apel.
Acum incearca sa se foloseasca de Curtea de Arbitraj a Bancii Mondiale pentru a obtine despagubiri de cel putin 500 de milioane de euro, o cifra uriasa, dar probabil apropiata de ceea ce ar fi castigat compania daca isi vindea echipamentele catre operatorii locali.
Huawei are deasemenea si obligatia de a ajuta operatorii sa-i inlocuiasca toate echipamentele din retele pana la 1 ianuarie 2025, masura aplicata inclusiv in Marea Britanie, si asteptata in alte tari.