Ministrul Educatiei a facut un anunt foarte important cu o decizie pe care vrea sa o impuna in toate scolile din Romania, si pentru milioanele de elevi care au nevoie de sistemul national de educatie, el afirmand ca scolile nu trebuie sa mai fie inchise, pentru ca nicaieri in Europa nu se mai inchid.
Ministrul Educatiei spune ca sunt state europene care nu le-au avut vreodata inchise, si e bine asa, problema fiind echilibrul intre risc si beneficii, iar daca riscul nu poate fi eliminat, ar trebui sa ne uitam la beneficii, deci scolile trebuie sa ramana deschise.
“S-a scurtat perioada de izolare la 5 zile, am actualizat si noi ordinul dintre ministere, in raport cu regula generala adoptata de catre CNSU. Din discutiile pe care le-am avut cu celelalte autoritati, am inteles ca, din pacate, acesta va fi normalul urmatoarelor saptamani, saptamani, nu luni, sunt optimis cu privire la depasirea crizei sanitare.
Este nu numar mare de profesori infectati sau izolati, poate nu sunt infectati, dar sunt obligati sa se izoleze. Este o mare problema, La nivel national avem 3576 cu activitatea fizica suspendata, adica putin peste 2% din numarul total de clase, deci nu este un fenomen de masa.
Trend-ul este crescator, daca vom ajunge la 3%, sau 4%, vom vedea, insa cert este ca celelalte ca 96%, 97% din clase inca pot functiona. Scolile raman deschise pentru ca trebuie sa ramana deschise, pentru ca niciunde in Europa nu se mai inchid scolile. Sunt state care nu le-au avut inchise, si bine au facut. Este o problema de viitor al acestei natiuni, este o problema de echilibru intre risc si beneficii.
Odata ce am stabilit ca riscul nu poate fi eliminat, ne uitam totusi si la beneficu. Beneficiul scolilor deschise este incomensurabil. Este fireasca aceasta teama (n. red. a profesorilor ca se vor infecta), mai ales cand avem persoane care promoveaza ipoteze apocaliptice. Da, odata ce te uiti la aceste prezentari apocaliptice, pe un fond real iti este amplificat sentimentul de teama.
Sa putem sa-l incheiem in conditii de normalitate deplina (n. red privind evolutia anului scolar), sa putem sa sustinem examenele nationale fara niciun fel de probleme. Sa putem sa eliminam predarea online care a fost un adevarat dezastru pentru scoala romaneasca, a fost un adevarat dezastru din fiecare stat, inclusiv in cele care erau considerate cele mai pregatite.”