Valeriu Gheorghita le transmite un mesaj dezamagitor tuturor romanilor din toata tara, iar asta pentru ca le spune de ceea ce nu vom scapa prea curand, din pacate, iar asta pentru ca desi pandemia va deveni endemie, virusul va ramane printre noi, si va trebui sa respectam anumite masuri in viitor.
Valeriu Gheorghita spune ca vaccinarea va deveni o masura personala, ca in Marea Britanie, de exemplu, iar purtarea mastii va deveni o recomandare, deci nu vom scapa prea curand de pericolul pe care virusul il reprezinta, dar fiecare va decide daca vrea sa fie protejat, sau nu.
“Imunitatea dupa boala, ca si cea de dupa vaccinare, din nefecire nu este de lunga durata. S-ar putea sa avem o perioada de cateva luni de acalmie, de stabilitate epidemiologica, insa vor fi intotdeauna zone rosii la nivel global in care va exista o circulatie crescuta a virusului, de unde se vor putea selecta noi variante virale, adaptate, si care s-ar putea iarasi sa reconfigureze evolutia traseului epidemiologic.
Faptul ca situatia epidemiologica se va stabiliza fara doar si poate undeva catre vara, lunile aprilie, mai, inceputul verii, ea nu trebie sa ne faca sa credem ca acest virus este istorie, pentru ca el ramane. Atunci cand in jurul nostru, si avem cu totii parinti, bunici, incepe sa creasca numarul de cazuri, transmiterea comunitara, trebuie sa am aceste actiuni la nivel micro, o abordare personalizata.
Sper ca pana la acel moment sa avem teste care sa ne arate o corelatie, adica valoarea anticorpilor cu protectia, si atunci sa stiu daca merita sa-mi mai fac vaccin, sau nu, si ce tip de vaccin. Vorbim despre o abordare personalizata, vor fi recomandari general valabile, cum ar fi purtarea mastii, dar iarasi in perioadele de transmitere intensa a virsului, care ne va proteja impotriva mai multor boli.
Vaccinarea nu ofera o protectie 100%, iar in ciuda vaccinarii avem persoane care pot sa faca, si fac, forme grave ale bolii, putand s aajunga la spital. Aici este primordial sa existe in aceste situatii acces la medicatia antivirala, la evaluare in timp, la tratament antiviral, la anticorpi monoclonali, si asa mai departe.
Noi nu trebuie sa ne mai uitam la numere mari, la cifre, ci la grupuri populationale care acceseaza vaccinarea, si asta trebuie explicat pe mai departe, dar aici va fi o munca dificila.“
This post was last modified on feb. 5, 2022, 6:55 PM 18:55