X

CNCAV: Atentionare Privind Recomandarile Legate de Coronavirus

CNCAV le transmite o atentionare foarte serioasa romanilor cu privire la problema dezinformarii care vine prin intermediul televiziunilor, a  Facebook, chiar de la medicii care ar trebui sa le spuna oamenilor cum sa se protejeze cel mai eficient impotriva Coronavirus in aceasta perioada.

“De citit! „Un sfat greşit dat la televizor poate face diferenţa dintre viaţa sau moartea unui pacient. Când sfatul greşit vine de la un medic, impactul este foarte mare.” Costel Atanasiu, cercetător virusolog în SUA

“Avem medici care recomandă tratamente naturiste împotriva SARS-CoV-2, avem medici care îşi ceartă pacienţii care s-au vaccinat, avem medici care pun afişe prin sate prin care îndeamnă lumea să nu se vaccineze.

Cum să ne mai mirăm că nişte oameni simpli de la ţară cred că se pot trata de COVID cu usturoi? În aceste condiţii, mă şi mir că avem un procent de 40% vaccinaţi.

Lucrurile stau mai bine în America, dar mult mai prost decât alte ţări din lumea întâi. Rata de vaccinare este un pic peste 60%, ceea ce este departe de ratele de vaccinare de 80-95% pe care le vedem în Europa de Vest. Există şi aici foarte multă propagandă anti-vaccinistă, chiar aş putea spune că de aici pleacă multe dintre conspiraţiile pe care le citiţi în România.

Am fost foarte neplăcut surprins să văd atât de mulţi medici făcând propagandă deşănţată anti-vaccinistă la televizor şi online. Dacă aş avea o astfel de funcţie de conducere, nu aş lăsa niciun medic să vorbească la televizor decât după ce s-ar pune la punct cu cunoştinţe temeinice de virusologie, imunologie şi vaccinologie. Un sfat greşit dat la televizor poate face diferenţa dintre viaţa sau moartea unui pacient. Când sfatul greşit vine de la un medic, impactul este foarte mare. A doua măsură ar fi mărirea personalului medical. Degeaba avem mai multe paturi, dacă avem acelaşi număr de personal medical. De unde aş aduce acest personal medical? Din facultăţile de medicină.

Este greu de prezis când se va termină pandemia. Anul trecut pe vremea asta speram ca pandemia să se termine până la sfârşitul anului 2021. Am crezut că odată vaccinurile apărute, 70-80% din populaţia lumii se va vaccina şi astfel să ajungem rapid la acea imunitate colectivă. Din păcate, rata de vaccinare a fost mult mai mică, virusul a zburdat liber şi a avut timp să producă noi variante. Să vedem cum se va termina acest val şi dacă varianta Omicron va fi ultima variantă importantă. Din punct de vedere medical, bănuiesc că autorităţile sanitare din toate ţările vor spori stocurile de măşti şi de medicamente de bază, vor investi mai mult în construirea de noi spitale şi în dotarea acestora. Este posibil ca unele specialităţi care nu necesită consultarea pacientului, ca de exemplu psihoterapia, să se desfăşoare predominant online. Până la urmă va fi bine, umanitatea va trece şi peste această grea încercare şi să sperăm că va învăţa ceva din această pandemie.” Costel Atanasiu, cercetător virusolog în Statele Unite ale Americii.”

This post was last modified on feb. 10, 2022, 10:31 PM 22:31

Disqus Comments Loading...