Ministrul Sanatatii a vorbit despre masurile care vor trebui aplicate inainte ca ridicarea restrictiilor sa fie facuta in Romania, iar ziua in care asta se va intampla se apropie cu pasi repezi, el spunand ca indiferent daca starea de alerta nu va fi prelungita, pot fi luate masuri de prevenire a raspandirii.
Ministrul Sanatatii spune ca masurile pot fi loate de noi, dar altele direct de catre Guvernul Romaniei prin ordonanta de urgenta, sau hotarare, insa ridicarea restrictiilor se apropie cu pasi repezi in Romania, iar in 2022 ar putea fi eliminata si folosirea certificatului COVID, chiar si in Europa.
“Starea de alerta se stabileste prin hotararea Guvernului Romaniei. Problema nu este daca se prelungeste starea de alerta, ci care sunt masurile. Unele dintre masuri se pot lua de noi, dar sunt limitate la zona de sanatate. Restul pot fi luate fie prin ordonanta de urgenta, fie prin hotararea Guvernului Romaniei, depinde de situatie.
Comitetul tehnico-stiintific nu s-a mai intrunat destul de mult timp, vad ca s-a renuntat la acest comitet, si cred ca este corect, pentru ca atunci cand vrem sa sustinem deciziile care tin de sanatate publica, ni le asumam, pentru ca tin de sanatatea publica, dar cand deciziile sunt de natura administrativa, si trebuie luate de Guvern, si guvernul si le asuma in integralitatea lui.
Este posibil sa se renunte in Uniunea Europeana la certificatul COVID. Nu va mai fi nevoie de el atunci cand va scadea foarte mult transmiterea acestei boli. Din pacate masura nu poate fi unitara, pentru ca nivelul de vaccinare este diferit intre diversele tari in momentul de fata, si atunci cand va exista o dovada ca boala e o infectie bana care nu mai putine probleme sistemelor de sanatate, cu siguranta se va ridica masura.
Pe teritoriul Romaniei certificatul COVID are o data de valabilitate, stabilita la nivel european ca durata, care este data de 30 iunie 2022. Daca unii au a treia doza, valabilitatea propusa la nivelul ECDC este de 30 iunie 2023, dar asta nu inseamna ca se va si aplica in Europa pana atunci.
Una este valid, dar sa vedem daca va mai fi nevoie ca el sa fie aplicat, atat la noi, cat si la nivel european. Au fost tot felul de interpretari care s-au referit doar la vaccinare, nu si la testare. Noi am uniformizat procedurile in Romania incat este posibila participarea la activitati si cu testare.”