X

Valeriu Gheorghita: Atentionarea pentru Milioane de Romani, Cum au fost Mintiti

Valeriu Gheorghita transmite o atentionare extrem de importanta pentru milioane de romani din toata tara, oameni care in ultimii 2 ani de zile au fost in mod constant tinta unor dezinformari cu privire la vaccinuri, in special cele privind faptul ca acestea ar fi experimentale.

Valeriu Gheorghita spune ca acest lucru este complet fals, vaccinurile impotriva Coronavirus nefiind experimentale, dar si ca ele nu produc efecte secundare grave, iar inainte de autorizarea si distributia lor pentru utilizare au trecut prin etapele de dezvoltare obisnuite pentru orice medicamente, ea fiind doar accelerata.

“Vaccinul nu este un ser experimental, vaccinul nu produce efecte secundare grave. Orice medicament care urmeaza sa fie pus pe piata, adica sa fie folosit de catre oameni, trece prin niste etape de dezvoltare. Prima etapa este cea in care medicamentul se dezvolta in laborator si el este studiat pe animale de laborator.

Acolo se evalueaza toxicitatea, adica reactiile adverse, se evalueaza potentialele efecte asupra unei sarcini, iar aici e efectul teratogen, se evalueaza nivelul de protectie asupra animalului de laborator, etc. Din stadiile preclinice, inainte sa se faca evaluarea medicamentului la om, avem multe informatii cunoscute din studiile de laborator pe animale.

Trecand in faza clinica, trecem prin 4 etape importante: studiul de faza 1, 2, 3, si studiul de faza 4. Studiul de faza 3 este cel in baza caruia se autorizeaza punerea pe piata a unui medicament. Orice medicament care este autorizat, inclusiv cele cu autorizare detinifiva, este supus, dupa punerea pe piata, unui proces de monitorizare a reactiilor adverse, la 1 an, 5 ani, 10 ani.

Ele intotdeauna vor fi monitorizate, iar profesionistii din sanatate au datoria si obligatia sa raporteze reactiile adverse pe care un pacient le raporteaza dupa orice fel de tratament, indiferent ca vorbim despre un medicament care se foloseste de 20 de ani. Exista aceasta supraveghere a reactiilor adverse. Au existat medicamente retrase de pe piata dupa 20 sau 30 de ani.

In momentul in care un medicament e autorizat, si pus pe piata pentru a fi folosit la scara larga, deja nu mai vorbim despre un medicament experimental, ci despre unul autorizat. Vaccinurile au o autorizare conditionata, adica in regim de urgenta. Fiind vorba despre o urgenta de sanatate publica internationala, s-a plecat de la ideea ca pana in etapa 3 s-au respectat cu restrictete toate etapale dezvoltarii unui vaccin ca in mod normal.”

This post was last modified on feb. 14, 2022, 11:33 AM 11:33

Disqus Comments Loading...