Cseke Attila, ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice și Administratiei, a transmis un anunt de ultima ora pentru milioane de romani din toata tara, el avand in centru facturile pentru caldura, iar asta deoarece s-a decis oferirea unor subventii pentru localitatile care furnizeaza agentul termic.
Cseke Attila spune ca desi subventiile sunt oferite localitatilor, ele ar trebui sa se regaseasca inclusiv in facturile romanilor, iar asta deoarece facturile pentru caldura ar trebui sa fie mai mici multumita acestor subventii, ceea ce vine ca o veste extrem de buna in aceasta perioada din an.
“Ceea ce credem noi că este important, din această nouă formă de sprijin guvernamental, este aceea că, pe lângă sprijinul de compensare cu 50%, această formă de dublare a subvenției pentru lunile ianuarie și februarie trebuie să se regăsească în factura emisă pe energie termică centralizată cetățenilor.
Ei sunt beneficiarii acestor măsuri. Sigur că noi dăm aceste compensări și aceste forme de sprijin UAT-urilor, dar aceste forme de sprijin, aceste milioane de lei, dacă vreți, trebuie să se regăsească, până la urmă, în factura beneficiarului, adică, trebuie să scadă factura beneficiarului, a cetățeanului, pentru că atât UAT-ul, cât și guvernul pentru ei trebuie să lucreze. Dacă sunt întrebări, vă rog.
Guvernul a aprobat un proiect de ordonanță de urgență pe care l-am propus astăzi, cu avizele necesare Guvernului, care vine să propună o nouă măsură de sprijin pentru autoritățile administrației publice locale pentru a depăși dificultățile întâmpinate pentru asigurarea energiei termice în acest sezon de iarnă 2021-2022.
Este vorba despre faptul că, complementar față de sistemul de compensare care astăzi există prin Legea 259/2021 și care se desfășoară tot din bugetul Ministerului Dezvoltării și în care au fost făcute deja plăți, am să mă refer imediat la ele, acum se creează o nouă formă de sprijin pentru UAT-urile înscrise în acest program de subvenționare.
Pe lângă această subvenționare care exista astăzi, și anume, subvenționarea cu 50% a diferenței dintre prețul de achiziție a gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 de lei kilowatt-oră, deci, acordam până acum o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ, pentru lunile ianuarie și februarie, prin această ordonanță de urgență există posibilitatea alocării încă a unei sume egale cu maxim dublu sumei compensării.”